Anne Berner: ”Uudistajalla pitää olla tavoitteet tosi korkealla. Riittävän hyvä ei riitä.”

Anne Berner: ”Uudistajalla pitää olla tavoitteet tosi korkealla. Riittävän hyvä ei riitä.”

Olet kerännyt sinnikkäästi ja menestyksellä rahoitusta uuden lastensairaalan rakentamiseksi Helsinkiin. Mitä Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle kuuluu tällä hetkellä?

”Sille kuuluu kiitos oikein hyvää. Olemme päässeet jo erittäin pitkälle. Varoja on kasassa 23,5 miljoonaa euroa, kaavasuunnitelmat ovat pitkällä ja myös rakentamiseen liittyvät asiat ovat edenneet. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä haluamme rakentaa Suomeen maailman parhaan lastensairaalan. Näillä näkymin tulemme onnistumaan, ja se onkin ehdoton edellytys.”

Mikä sai sinut mukaan hankkeeseen?

”Ensinnäkin minua pyydettiin mukaan enkä oikein osaa kieltäytyä kutsusta. Toinen syy on omakohtaiset kokemukseni lastenklinikasta. Kolmanneksi minusta on tärkeää, että on ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan esimerkkinä ja kannustamaan muita.

Mitä tarkoitat tällä?

”Hyvinvointiyhteiskunnassa voi olla oma-aloitteinen ja ojentaa auttavan kätensä. Liian helposti ajatellaan, että kun maksan verot ja äänestän, niin olen hoitanut osuuteni yhteiskuntaa koskaan. Ei se niin mene, yhteiskunta koostuu meistä ihmistä ja muodostuu joksikin vain meidän valintojemme ja tekojemme kautta.”

Välillä hankkeen aikana on julkisuudessa satanut myös lunta tupaan. Mikä tällaisessa isossa projektissa on vaikeinta?

”En ajattele niin. Projekti on projekti ja se pitää viedä maaliin. Kuten Henna Virkkunenkin on saanut kokea, isoja muutoksia ei koskaan saada tehtyä ilman kriittistä keskustelua. Toisaalta se on hyvä, koska ilman kritiikkiä ei löydetä heikkouksia. Kritiikki on myönteinen merkki siitä, että tapahtuu muutosta.

Sitä paitsi parasta luovuutta ja uudistumista syntyy vain harvoin samanmielisten kesken. Uudistajalla täytyy olla voimavaroja kohdata kritiikki uudelleen ja uudelleen.”

Mistä saat itse voimaa?

”Olen tekevä ihminen, joka ajattelee monta siirtoa eteenpäin. Välillä tulee harha-askelia, mutta silloin pitää vain katsoa eteenpäin. Jotkut asiat toki harmittavat ja suren niitä, mutta en jää vellomaan virheisiin, koska se kuluttaa turhaan energiaa. Yrittäjän elämä on opettanut, että en käytä sekuntiakaan siihen mitä en voi muuttaa, vaan suuntaan energiani seuraavaan vaiheeseen.

Vinkkisi uudistajalle:

”Ei kannata aliarvioida ympäristöä ja muita toimijoita. Sanotaan, että ihmisten on vaikea uudistua ja tehdä muutoksia. Tämä pitää osaltaan paikkansa, mutta jos perustelee asiat hyvin, niin ihmiset tarttuvat asioihin ja lähtevät mukaan uudistamiseen. Uudistajalla pitää olla hyvät päämäärät, rohkeutta ja tavoitteet tosi korkealla. Riittävän hyvä ei riitä.”

 

Anne Berner
Kuka?
Anne Berner

Anne Berner on Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen tukiyhdistyksen ja säätiön hallituksen puheenjohtaja. Hän on Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja.

Berner toimii myös Perheyritysten liiton valtuuskunnassa, Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan jäsenenä sekä usean suomalaisyrityksen hallituksen jäsenenä.

 

Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeessa tarvitaan paitsi lahjoituksia myös paljon talkoolaisia. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi viestinviejinä ja keräysten järjestäjinä. Mukaan hankkeeseen pääsee täällä: www.uusilastensairaala2017.fi/tule-talkoisiin