Jarmo Hyökyvaara: ”Uudistajan on astuttava maailmaan, joka ei ole heti totta.”

Jarmo Hyökyvaara: ”Uudistajan on astuttava maailmaan, joka ei ole heti totta.”

Kehitit aikoinaan veljesi kanssa liikunta- ja kulttuurisetelin. Seteleiden avulla yritysten työntekijät voivat itse päättää, missä käyvät liikkumassa ja rentoutumassa. Näistä seteleistä tuli menestystarina ja Smartum-yrityksenne kasvu vain jatkuu. Yllättikö menestys teidät?

”Kyllähän sitä aina lähtee liikkeelle menestystä odottaen, mutta niin ison markkinaosuuden saaminen oli meille totaalinen yllätys. Menestyksen saaminen kesti kuitenkin paljon odotettua kauemmin.”

Ilman mutkia ei matkasta siis selvitty?

”Ei. Perustimme yrityksemme 1995, ja setelit alkoivat yleistyä yrityksissä vasta vuonna 2002. Silloin verottaja asettui poikkiteloin. Verottaja katsoi, että yritys ei voi tukea työntekijöiden liikuntaa jos työntekijä voi itse valita liikuntamuodon tai -lajin.

Oli saatava aikaan lakimuutos, eli meidän oli pakko opetella lobbaamaan. Olimme jatkuvasti yhteydessä kansanedustajiin ja liikunta-alan vaikuttajiin. Nämä vuodet olivat erittäin rankkoja, mutta saimme lopulta lakimuutoksen voimaan vuoden 2004 alusta. Uudistaminen vaati verta, hikeä ja kyyneliä. Porukastamme puristettiin kaikki mehut.

Nyt ovat asiat hyvin ja suunnittelemme jatkuvasti uusia hyvinvointikannustimia. Yksi mahdollisuus voisi olla seteli, joka auttaa työntekijäänsä painonhallinnassa tai tupakoinnin lopettamisessa.”

Miten Suomessa mielestäsi suhtaudutaan asioiden uudistamiseen?

”Suomessa on hyvin muutosvastainen ilmapiiri. Ihmiset haluavat pysyä menneessä ja ihmisiä, jotka lähtevät uudistamisen tielle, on valitettavan vähän. Heitä on löydyttävä lisää!”

Taustalla lienee muutoksen pelko. Joudun valamaan työssäni joka päivä uskoa työntekijöihini ja yhteistyökumppaneihini, rohkaisemaan heitä jatkamaan valitulla polulla. Osa menettää uskonsa jo päivässä, koska muutosvastarinta on niin suurta. Toki myös taloudellisesti tiukat ajat koettelevat uskoa entisestään.”

Maailman muuttuminen kuitenkin vaatii uudistumista. Liian usein ajatellaan, että kyllä meidän toimiala pärjää niin kuin ennenkin, jos vain olemme tehokkaampia ja teemme pidempää päivää. Ei lähdetä muuttumaan tarpeeksi ajoissa saati uskota siihen, että juuri me voimme löytää uusia tapoja tehdä asioita.”

Mistä saat itse voimaa uudistamiseen?

”On uskottava siihen hyvään, jota uudistaminen tuo mukanaan. Tämä maailma edellyttää eteenpäin menemistä, ja juuri uudistaminen vie maailmaa kohti parempaa. Meillä ei ole mahdollisuuksia jäädä paikoillemme, jos haluamme pärjätä kansainvälisessä kilpailussa.”

Vinkkisi uudistajalle:

”Uudistaja tarvitsee rohkeutta ja uskoa pysyä valitulla tiellä. Muut kyseenalaistavat tekemisesi, mutta juuri silloin pitää uskoa kuin vuoreen, että tästä tulee totta. Jos itse rupeaa epäilemään itseään, on pulassa, koska uskonvahvistajia ei ympäriltä löydy.

Vaikeinta uudistamisessa on se, että tulevaisuus ei realisoidu siinä hetkessä kun muutosta alkaa tehdä. Silloin on astuttava maailmaan, joka ei ole heti totta. Silloin on uskottava, että se maailma muuttuu todeksi.”

Jarmo HyökyvaaraKuka?

Jarmo Hyökyvaara perusti vuonna 1995 Smartum Oy:n veljensä Jorma Hyökyvaaran kanssa. Suomen yrittäjät valitsivat tänä vuonna Smartum-yrityksen Ravistajat-kilpailun voittajaksi. Kilpailussa etsittiin omaa toimialaansa ja suomalaisten arkea eniten ravistaneita yrityksiä. Palkintoraadin mukaan Smartum on muun muassa osoittanut poikkeuksellista kykyä uudistua ja reagoida nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön.