Jyrki Sukula: ”Asiat pitää tehdä riittävän isosti, jotta niillä on vaikutusta”

Jyrki Sukula: ”Asiat pitää tehdä riittävän isosti, jotta niillä on vaikutusta”

Kokki Jyrki Sukula, olet tehnyt hartiakaupalla töitä suomalaisen kouluruoan kehittämiseksi. Mikä on saanut sinut kiinnostumaan kouluruoasta?

”Kouluruoka on tärkeä asia paitsi minulle, myös koko Suomelle. Koulut tuottavat kansakunnan kokkeja ja makuaisteja, mutta sen lisäksi kouluruoalla on järjettömän iso vaikutus kansanterveyteen ja maan talouteen. Kouluruoka on investointi tulevaisuuteen, energisempiin ihmisiin ja pitempiin työuriin.”

Mitä suomalaiselle kouluruoalle kuuluu?

”Olen syönyt kouluissa ympäri Suomea, ja kouluruoka on paljon mainettaan parempaa. Osassa kouluista tehdään järjettömän hyvää ruokaa ja osassa huonompaa. Ja tässä rehtorilla on iso merkitys.

Niissä kouluissa, joissa ruoka on tosi hyvää, rehtorit ovat sitoutuneita hommaan. Nämä rehtorit ovat kiinnostuneita siitä, mitä koulussa syödään ja mikä fiilis ruokalassa on. Kaikki kulminoituu siihen, miten ruoan tekijöitä arvostetaan.”

Miten kouluruokailua tulisi kehittää?

”Ruokahetkeä pitäisi pidentää selkeästi, jotta siitä tulisi osa opetusta ja oppilaat arvostaisivat ruokahetkeä enemmän. Ruokailun pitää olla miellyttävä, houkutteleva ja sosiaalinen tapahtuma, koska se kilpailee vanhempien oppilaiden silmissä vapaa-ajasta. Moni oppilas miettii, että menisikö kouluruokalan sijasta kioskiin tai kauppaan.

Suomessa on hirveästi tietoa, resursseja ja tahtotilaa hoitaa kouluruokailu kuntoon. Ongelmana on se, että resurssit ovat hajallaan. On työryhmiä ja hankkeita ja eri tahoja. Pitäisi olla vain yksi taho, joka ottaa asian hoitaakseen.”

Mikä pitää Jyrki Sukulan liikkeellä?

”Se, että elämä ei ole kenraaliharjoitus. Haluan pystyä sanomaan nukkumaan mennessäni itselleni, että tänään olin hyvä.

Mulla on valtava motivaatio tehdä uutta ja innostun kaikesta uudesta ja hauskasta. Olen asettanut tavoitteeksi olla mukana hankkeissa, jotka vaikuttavat isosti suomalaiseen ruokaan. Asiat pitää tehdä riittävän isossa mittakaavassa, jotta niillä on vaikutusta.

Juuri tästä syystä menin aikanaan esimerkiksi HK:n ruokataloon töihin. Kun vähensimme lisäaineita X prosenttia, niin sillä oli oikeasti merkitystä. Päätöksen seurauksena suomalaisten suoniin tarttui satoja kiloja vähemmän kovaa rasvaa.”

Mitkä ovat vinkkisi uudistajalle?

”Uudistajalla pitää olla rohkeutta mennä ja kokeilla. Jotkut asiat toimii, toiset ei, mutta epäonnistumista on turha pelätä. Silloin pitää vaan todeta, että tämä ei toiminut ja mennä eteenpäin. Tärkeintä olisi, että ei sortuisi pelkuruuden takia keskinkertaisuuteen. Olen itsekin pelännyt välillä helvetisti epäonnistumista ja jäänyt keskikertaisuuksiin.

Pistimme kaksi vuotta sitten pystyyn Huttulan Kukko Oy -firman, ja tuotteemme tulivat kauppoihin vapun aikoihin. Kymmenen vuotta sitten mua olisi hirvittänyt ajatus siitä, että meidän tavoite on myydä 25 000 lintua viikossa kuluttajille. Vuosi sitten ei enää hirvittänyt yhtään, koska tiesin, että se on mahdollista. Pitää vain uskaltaa ajatella isosti.”

Jyrki SukulaKUKA?

Jyrki Sukula on tehnyt lukuisia ruoka-aiheisia televisio-ohjelmia, kuten Kaikilla mausteilla, Kokkisota ja Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula. Televisio-ohjelmien resepteistä on koottu lukuisia kirjoja. Sukula työskentelee tällä hetkellä Huttulan Kukko Oy -nimisessä siipikarjan tuotantoon erikoistuneessa yhtiössä. Sukula on yksi yrityksen pääomistajista.