Suomen nenä kohti pintaa

Itselleni tuli tänään täyteen tasan 2000 päivää ministerinä. Kuluneet hallituksen vuodet ovat olleet mielenkiintoista, mutta vaativaa aikaa. Aloittaessani vuoden 2008 lopussa Vanhasen II-hallituksen opetusministerinä maailma oli juuri ajautumassa finanssikriisiin.

Suomessa – samoin kuin koko Euroopassa – talouden uhkaavaan romahdukseen vastattiin ensimmäiset kuukaudet elvytyksellä. Nekin maat elvyttivät velkarahalla, joilla ei olisi ollut siihen varaa. Näitä jälkiä on korjailtu viime vuodet.

Suomessa on taantuman pitkittyessä käynyt  yhä ilmeisemmäksi, että meillä kyse ei ole tilapäisestä suhdanneongelmasta, vaan talouden rakenteista. Tarpeellisten muutosten tekeminen on ollut tavattoman vaikeaa, mutta lopulta tämän maaliskuun kehysriihessä kyettiin tekemään sellainen talouden paketti, jolla Suomi-laivan nenä saadaan osoittamaan pintaa kohti.

Nyt hallituksen on varmistettava, että nuo linjaukset myös toimeenpannaan tehokkaasti.

Kevään mittaan on saatu myös iloisia talouden uutisia, jotka luovat uskoa tulevaisuuteen. Näistä valtakunnallisesti merkittävin on suunniteltu metsäteollisuuden investointi Äänekoskelle. Sen onnistuneeksi toteuttamiseksi tarvitaan nyt laajasti eri tahojen yhteistyötä.

Kulunut kevät on muutoinkin ollut politiikan saralla varsin vauhdikas. Kehysriihi, vasemmistoliiton lähtö hallituksesta, SDP:n puheenjohtajavaihdos, EU-vaalit ja tulevana viikonloppuna vielä kokoomuksen puoluekokous, jossa valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja ja pääministeri.

Valittavana kokoomuksen puoluekokouksella on kolme erinomaista kandidaattia: ministerit Paula Risikko, Alexander Stubb ja Jan Vapaavuori. Itse olen asettunut puheenjohtajavaalissa tukemaan ensiksi mainittua Paula Risikkoa. Yrittäjäperheessä kasvaneena, terveydenhuollon ja opetuksen ammattilaisena ja kokeneena kokoomuspäättäjänä hän omaa juuri sellaisen vahvan arvopohjan, sitkeyden ja päättäväisyyden, ne tiedot ja taidot joilla luotsata Suomea tulevaisuuteen.

Puheenjohtajan ja pääministerin vaihtuminen merkitsee samalla koko hallituksen eroa juhannuksen alla. Uskon, että hallitus tullaan muodostamaan nykyisten viiden hallituspuolueen toimesta. Näin ollen puolueet tulevat käymään tiiviit hallitusneuvottelut, joissa sovitaan tulevan syksyn ja talven keskeisistä talouspolitiikan periaatteista ja vielä edessä olevista merkittävimmistä päätöksistä.

Itse en juhannuksen jälkeen muodostettavassa hallituksessa tule enää olemaan mukana. Eurovaaleissa saavutettu tulos varmisti sen, että heinäkuun alusta siirryn Euroopan parlamenttiin edustamaan suomalaisia. Kiitos tuesta kaikille äänestäjilleni! Keski-Suomelle tulos oli merkittävä: Tätä ennen ei maakunnastamme ole koskaan aiemmin ole ollut meppiä millään puolueella.

Kampanjan aikana moni ihmetteli, miksi jättää kansallinen politiikka ja pyrkiä Brysseliin. Syy tähän on selvä: Haluan varmistaa, että Suomi ja suomalaiset pärjäävät myös tulevaisuudessa. Tänä päivänä yhä merkittävämpi osa Suomeen vaikuttavista säädöksistä syntyy EU-tasolla.

Vielä kesäkuun ajan tulen työskentelemään Suomen eduskunnassa. Ensimmäiset Strasbourgin istunnot ovat edessä heinäkuussa. Tarkoitukseni ei ole kadota EU:n syövereihin, vaan toivon että yhteydenpitomme voi jatkua tiiviinä myös uudessa tehtävässä, sillä lisää vuorovaikutusta tarvitaan Brysselin ja keskisuomalaisten välille.

Henna Virkkunen
Liikenne- ja kuntaministeri (kok)

(kolumni Sisä-Suomen Lehdessä)