Maidon alkuperämerkinnät pakollisiksi

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen oli avaamassa Hankasalmella 19.9.2014 Penttilän tilan navettaa. Keski-Suomen ja Suomen mittakaavassa Penttilän tilan tavoite tuottaa miljoona kiloa maitoa vuodessa on erittäin merkittävä – esimerkiksi vuonna 2013 hankasalmelaisen Maitosuomen tuottajat tuottivat yhteensä noin kahdeksan miljoonaa kiloa. Hankasalmelainen Hännisen pariskunta aikoo suunnitelmansa mukaan panostaa erityisesti eläinten hyvinvointiin sekä ympäristönsuojelun säädösten täyttämiseen.

”Penttilän tilan laajennushanke on osoitus keskisuomalaisesta tulevaisuudenuskosta ja yrittäjähengestä. Puhtaalla suomalaisella maidolla tulee myös jatkossa olemaan suuri kysyntä”, Virkkunen sanoi.

Hän muistutti, että nykyään kuluttajia kiinnostaa yhä vahvemmin maidon alkuperä ja tuotantoeläinten hyvinvointi. Tietoa elintarvikkeiden alkuperästä ei ole kuitenkaan aina helppo saada.”EU-päätöksen mukaisesti prosessoimattomaan lihaan on liitettävä alkuperämerkintä 1.4.2015 alkaen. Tämä on erittäin tervetullut päätös kuluttajien kannalta. Parhaillaan vastaavaa keskustelua käydään myös maitotuotteiden osalta. Tätä koskevan raportin on määrä valmistua joulukuussa. Itse kannatan vastaavaa alkuperämerkintää myös maitotuotteisiin. Se on sekä kuluttajien että suomalaisten tuottajien etu”, Virkkunen sanoi.

Hän totesi että viime viikkoina Baltian maiden, mutta myös Suomen maataloustuottajat ovat joutuneet EU:n ja Venäjän välisten pakotteiden kärsijöiksi. Tuotannon arvoon suhteutettuna Suomi on Liettuan jälkeen suurin maidon viejä Venäjälle.

”Näissä vaikeissa oloissa Suomen on tärkeää seistä yhtenä rintamana EU-maiden kanssa. Samalla on kuitenkin syytä perusteellisesti hakea keinoja, joilla pahimpia vaikutuksia elintarviketeollisuudelle, kuten maitotiloille, voidaan loiventaa.”

Maatalouskomissaari Cioloș on tulossa tänään Suomeen keskustelemaan pakotteiden vaikutuksista suomalaiseen maatalouteen. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on pyrkinyt saamaan EU:lta tukea suomalaisille tuottajille. Näistä tuista päätetään tarkemmin lokakuussa. ”Pidän ministeri Orpon toimia EU:n maatalousministereiden neuvostossa oikeina. Lisäksi on hyvä, että lisäbudjetissa on saatu 20 miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa kansalliseen tukeen, ja lisäksi panostettu 1,3 miljoonaa euroa vienninedistämiseen. Nämä toimet helpottavat hieman tilannetta”, toteaa Henna Virkkunen.

Henna Virkkunen - Kokoomus