Lehmiä ei voi lomauttaa

HarjaSuomalainen maatalous on joutunut tänä syksynä aikamoiseen kurimukseen Venäjän asettamien tuontikieltojen vuoksi. Erityisesti viennin tyssääminen on iskenyt maitotiloihin, kuuluuhan Suomi yhdessä Baltian maiden kanssa EU:n suurimpiin maidonviejiin Venäjälle. Tuotannon arvoon suhteutettuna Liettuasta peräti kolmannes maitotuotteista on viety Venäjälle, Suomesta ja Virostakin yli 20 prosenttia.

Pitkään Venäjän-kauppaa tehneille yrityksille vastaavat tilanteet ovat tuttuja; välillä kauppa käy tulikuumana ja kohta on taas umpijäässä. Monenlaisiin yllätyksiin saa varautua.
Maitotuotannossa äkillisiin kysynnänmuutoksiin sopeutuminen on hankalaa: lehmiä kun ei voi lomauttaa. Eläin on ruokittava, hoidettava ja lypsettävä.

Maatalousministeri Petteri Orpo on pyrkinyt aktiivisesti hakemaan Euroopan Unionin piirissä ratkaisuja, joilla maataloustuottajien tilannetta voitaisiin taloudellisesti helpottaa. Myös EU-parlamentti kannusti tähän viime viikon kannanotossaan. Näistä keinoista on määrä päättää lokakuussa. Tässä tilanteessa EU on suhtautunut suopesti myös ylimääräisten kansallisten tukipottien maksamiseen. Suomessa hallitus varasikin jo tämän syksyn lisäbudjettiinsa 20 miljoonaa euroa kansallista tukea ja suuntasi lisärahoitusta myös viennin vauhdittamiseen.

On selvää, että jos kriisi pitkittyy, ylimääräisillä tukiaisilla ei tilannetta paikata. Kyse alkaa Suomessakin olla silloin jo sadoista miljoonista euroista. Koko EU-alueelta Venäjälle vietiin viime vuonna maitotaloustuotteita 2,3 miljardin euron arvosta. Suomen koko elintarvikeviennin arvo Venäjälle oli 430 miljoonaa euroa eli neljännes koko elintarvikeviennistä. Etelä-Pohjanmaa kuuluu niin maidon kuin lihan tuotannossakin Suomen kärkialueisiin, joten elintarvikeviennin vaikeuksilla on suora heijastus aluetalouteen.

Suomen onkin välttämätöntä työskennellä nyt yhteisessä EU-rintamassa sen eteen, että Ukrainaan saadaan rauha ja Venäjä alkaa kunnioittaa muiden maiden suvereniteettia.
Rauhallinen rinnakkaiselo ja tiivis keskinäinen kaupankäynti olisi sekä Venäjän että Euroopan edun mukaista. Seuraavat viikot tulevat näyttämään, onko Venäjästä tähän.

Olisi kaikkien edun mukaista, että Venäjä alkaisi noudattaa kansainvälistä oikeutta. Mutta siltä varalta, että tämä ei nopeasti tapahdu, on suomalaisten yritysten järkevää avata vientikanaviaan nyt myös muualle maailmaan. Kuten taas kerran on nähty, kaikkia munia ei pidä laittaa yhteen koriin.

Henna Virkkunen (kok)
Europarlamentaarikko