Tiedustelulaki lisäsi suomalaisten turvallisuutta

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää tärkeänä, että tiedustelulakien valmistelu aloitetaan mahdollisimman pian. Virkkunen puhui asiasta Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston tilaisuudessa Helsingissä. Tiedonhankintalakityöryhmä luovutti mietintönsä puolustusministeri Haglundille 14.1.2015.

”Nykyiset toimivaltuudet eivät ole riittävät varhaisen vaiheen uhkien havaitsemiseen. Turvallisuusympäristömme on muuttunut ja se on otettava huomioon myös viranomaisten tarvitsemassa tiedustelutiedossa ja sen menetelmissä”, Virkkunen arvioi.

Virkkunen muistuttaa, että Euroopasta lähteneiden ulkomaisten taistelijoiden määrä on ennätyksellisellä tasolla. Tiedustelulakien säätäminen parantaisi viranomaisten keinoja puuttua ilmiöön ja palaavien taistelijoiden muodostamaan uhkaan. ”Suomen sisäiseen turvallisuuteen vaikuttavat tapahtumat tuhansien kilometrien päässä omilta rajoiltamme, halusimme tai emme. Niihin on syytä varautua ennalta”, Virkkunen jatkaa.

Virkkunen pitää hyvänä lähtökohtana tiedonhankintalakityöryhmän esitystä. ”Tietoliikennetiedustelu, ulkomaan henkilötiedustelu sekä ulkomaan tietojärjestelmätiedustelu muodostavat kokonaisuuden. Tietoliikennetiedustelun merkitys on silti suuri, koska sitä tarvitaan kansainvälisten uhkien havaitsemiseen”, Virkkunen sanoo.

Lisätietoja:

Poliittinen avustaja Anniina Iskanius
+358 505993930