Eroon kellojen siirtelystä

Tulevana viikonloppuna siirretään taas kelloja tunti eteenpäin kesää kohti. Alun perin kesäajan tarkoituksena oli hyötyä enemmän luonnonvalosta ja säästää sitä kautta energiaa.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen katsoo, että kesäaikasäännöksiä koskevasta direktiivistä voitaisiin luopua, ja lopettaa kellojen siirtely kokonaan.

”Todisteita kesäaikaan siirtymisen energiansäästöön liittyvistä hyödyistä ei tosiasiallisesti ole. Sen sijaan löytyy kosolti esimerkiksi ihmisten hyvinvointiin liittyviä argumentteja, jotka puhuvat kesäajasta luopumisen puolesta”, sanoo Virkkunen.

Hänen mukaansa kellojen siirtely aiheuttaa paljon hankaluuksia monilla sektoreilla, erityisesti liikenteessä,  logistiikassa ja maataloudessa.  Kuitenkaan kesäajan tuomasta mahdollisesta energiansäästöstä ja sen tuomasta taloushyödystä ei ole löydetty vakuuttavaa näyttöä.

”Esimerkiksi Ranskassa säästöjen on arvioitu olevan vain 0,14 prosentin luokkaa. Se ei ole kellojen siirtelystä ihmisten terveyteen ja aktiivisuuteen heijastuvien negatiivisten vaikutusten arvoista”, sanoo Henna Virkkunen ja toteaa: ”Yksi aika riittää.”

Myös EU-parlamentissa on noussut halu päästä eroon kesäaikadirektiivistä. Kuluneella viikolla kolme valiokuntaa (JURI, ITRE, TRAN) järjesti aiheesta asiantuntijakuulemisen. Aiheen käsittelyä aiotaan jatkaa komission kanssa.

Lisätietoja:
Poliittinen avustaja Anniina Iskanius, p. +358 50 5993930