Soteratkaisulla vipinää palvelumarkkinaan

Julkisen sektorin kustannusten nousu voidaan pysäyttää vain yrittäjyyttä edistämällä, sanoo europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Hän muistuttaa että Suomessa julkisen sektorin osuus suhteessa bruttokansantuotteeseen on Euroopan suurimpia.

”Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset uhkaavat nousta tuntuvasti. Soten  järjestämisvastuun keskittäminen uusille suuralueille ei yksin ongelmia ratkaise, vaan palveluiden tuotantoon on otettava yritykset nykyistä laajemmin mukaan, Virkkunen sanoi puhuessaan Jämsän yrittäjäjuhlassa.

Tuoreen eurobarometrin perusteella suomalaisten suurin huolenaihe omassa elämässä ovat juuri sosiaali-ja terveyspalvelut. Kesän kyselyssä jopa 35 prosenttia suomalaisista nosti sen ykköshuolekseen, kun muualla Euroopassa vastaava luku oli 16 prosenttia. Tulos on hätkähdyttävä.

”Palvelumarkkinoita kehittämällä, läpinäkyvällä hinnoittelulla ja reilulla kilpailulla voidaan vastata kustannuspaineisiin ja turvata asukkaille tärkeät palvelut myös tulevaisuudessa”, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa kuntien kokemukset palvelusetelin käytöstä todistavat tätä vahvasti: ”Suomen Yrittäjien tuoreen selvityksen mukaan palveluseteleillä hankittu sote-palvelu oli kunnalle jopa 20 prosenttia itse tuotettua edullisempi.”

Palvelusetelin käytöstä syntyy veronmaksajille säästöä myös epäsuorasti, kun kunta maksaa vain setelistä, eikä esimerkiksi käyttämättömistä vastaanottoajoista.”Palveluseteli on myös käyttäjien mieleen: tutkimuksista tiedetään että asukkaat ovat tyytyväisimpiä palveluihin, joihin ovat saaneet itse olla vaikuttamassa ja niitä valitsemassa. Sekä kansantalouden että palvelutyytyväisyyden kannalta tulevan soteratkaisun on oltava sellainen, että se laittaa vipinää palvelumarkkinoihin”, Virkkunen vaatii.

Erityisen merkittävänä hän pitää palveluseteliä pienten yritysten näkökulmasta. ”Monikaan pieni kotipalveluyritys, fysioterapeutti tai hammaslääkäriasema ei pysty osallistumaan isoon kunnan kilpailutukseen, mutta asiakkaan tuoman palvelusetelin ansiosta ne pääsevät osaksi markkinaa, ja pystyvät kehittämään ja kasvattamaan toimintaansa. Vain elävä ja virkeä yritystoiminta pitää kunnat jatkossakin elinvoimaisena ja palvelut lähellä asukkaita”, Virkkunen sanoo.

Lisätietoja:
Poliittinen avustaja Anniina Iskanius
050 5993930

Henna Virkkunen - Kokoomus