Suomen turvallisuuslainsäädäntö saatava ajantasalle nopeasti

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) pitää nyt suunniteltua aikataulua liian hitaana lainsäädännön uudistamiseksi sotilaallisen avun antamiseen ja sen vastaanottamiseen. ”Suomen turvallisuuspolitiikan kova ydin on perustunut EU:n turvatakuihin ja Pohjoismaisen yhteistyön syventämiseen. Lainsäädännön puutteet ovat olleet tiedossa jo pitkään. Työryhmäkin luovutti esityksensä jo vuosi sitten. Työtä on nyt kiirehdittävä, kansallisen turvallisuuden kanssa ei pidä vitkutella”, Virkkunen sanoo.

Virkkunen muistuttaa, että Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt Venäjän toimien seurauksena. Samalla terrorismi koettelee sisäistä turvallisuutta Euroopassa. ”Myös tiedustelulakien saattaminen ajantasalle on välttämätöntä Suomen sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden vahvistamiseksi. On hyvä että lopulta työhön on ryhdytty. Tiedusteluun on osoitettava tulevaisuudessa myös riittävät resurssit”, Virkkunen  jatkaa. Hän muistuttaa, että tilanteet voivat eskaloitua nopeasti. ”Osa varautumista on huolehtia, että lainsäädäntö mahdollistaa viranomaisille riittävät valtuudet”, Virkkunen arvioi.

Virkkusen mielestä Suomen lainsäädännön puutteet vaikuttavat myös kansainväliseen yhteistyöhön. ”Suomen on oltava valmis osoittamaan solidaarisuutta Ranskaa kohtaan sopivalla tavalla. Olemme esimerkiksi pitkälti muiden maiden toimittaman tiedustelutiedon varassa. Ystävyyteen kuuluu aina vastavuoroisuus maiden välillä”, Virkkunen muistuttaa.

Lisätietoja:
Poliittinen avustaja Anniina Iskanius
p. 0505993930