Arktinen alue keskiöön

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen haluaa nostaa Arktisen alueen nykyistä vahvemmin koko Euroopan agendalle. ”Liian usein EU:n kartta loppuu Helsinkiin. Kun samaan aikaan Arktisen alueen merkitys kuitenkin koko maailmassa kasvaa, on Euroopassa nähtävä että Suomi ja Lappi avaa koko maanosalle väylän ja yhteydet pohjoiseen”, Virkkunen sanoo.Hän muistuttaa että luonnonvarat ja ilmastonmuutoksen seurauksena avautuvat uudet liikenneyhteydet tekevät alueesta merkittävän uuden kasvun näkökulmasta. ”Myös EU-komissio on valmistelemassa linjauksia Arktisesta alueesta. Niissä tulee ilmastokysymysten lisäksi nostaa esiin erityisesti alueen infrastruktuurin ja liikenneyhteyksien kehittäminen.” Virkkunen puhui asiasta Lapin Kokoomuksen piirikokouksessa Rovaniemellä.

Hänen mukaansa EU-parlamentin suhtautuminen pohjoiseen on myönteistä, mutta tietoa puuttuu. Lupaavana askeleena hän pitää sitä, että EU-parlamentti hyväksyi lokakuussa kokoomusmeppien yhteisen aloitteen Rovaniemen Arktisen keskuksen pysyvän rahoituksen turvaamiseksi. ”Tarkoituksena on, että keskus voi toimia useiden jäsenmaiden yhteisenä verkostona”, Virkkunen kertoo.

Lapin olosuhteiden ja potentiaalin konkretisoimiseksi hän on yhdessä toisen ex-liikenneministerin, meppikollega Merja Kyllösen kanssa tuomassa EU-parlamentin liikenne-ja matkailuvaliokunnan perehtymään Lappiin tänä talvena. Delegaation ohjelmaan on suunnitteilla muun muassa älyliikennettä ja jättirekkoja, tutustuminen Muonion testirataan, Tornion LNG-terminaaliin ja Kemin jäänmurtoon.

Virkkusen mukaan Lapin merkitys Suomessa taloudellisten vaikeuksien keskellä on vain noussut. ”Lappi on yksi maan vahvimmista vientimaakunnista. Alueen elinkeinoelämän edellytykset on varmistettava. Tässä logistiikka on keskeisellä sijalla. Kun Suomen hallitus nyt valmistelee tulevia liikennehankkeita, on nelostien vuoro. Nelostie on osa koko Euroopan TEN-T-ydinverkkoa, ja Suomi on sitoutunut parantamaan väylän vuoteen 2030 mennessä. Kiireellisimmät osuudet ja pahimmat pullonkaulat ovat Jyväskylä-Äänekoski ja Oulu-Kemi-väli. Näitä hankkeita on sekä liikenneturvallisuuden että elinvoiman vuoksi kiirehdittävä”, Virkkunen sanoo.

Lisätietoja:
Poliittinen avustaja Mervi Katainen, p. +32 479 871175