Investointeihin vauhtia!

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) on huolissaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen Suomessa käytettyjen panostusten hiipumisesta. ”Suomi on vielä maailman kärkisijoilla, mutta suunta on ollut laskeva jo vuosia. Kun samaan aikaan myös investointien taso Suomessa on pudonnut, on yhtälö tulevaisuuden kannalta vaativa” Virkkunen sanoo. Hän puhui aiheesta Keski-Suomen maakuntaseminaarissa perjantaina.

Vuonna 2014 Suomen T&K-intensiteetti oli 3.17 prosenttia bruttokansantuotteesta. Aikoinaan tavoitteeksi asetettiin 4 prosentin taso vuonna 2020 osana EU:n kilpailukykytavoitteita. Nyt sen saavuttaminen näyttää vaikealta. Vuosina 2011-2014 yritykset ovat leikanneet T&K-menoistaan reaalisesti yli 18 prosenttia. ”Valopilkkuna on nyt pk-yritysten terhakoituminen. Samalla ajanjaksolla kun suuryritykset ovat leikanneet rankalla kädellä T&K-menojaan, pienet alle 50 hengen yritykset ovat onnistuneet kasvattamaan omaa panostaan 14 prosentilla. Erityisesti palveluala on lähtenyt satsaamaan tulevaisuuteen”, Virkkunen kehuu.

Koska myös julkisesta tutkimusrahoituksesta on jouduttu leikkaamaan, on Virkkusen mukaan entistä tärkeämpää tiivistää yliopistojen, yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä. ”Eurooppalaista tutkimusrahoitusta on jaossa, mutta kisa on kovaa. EU:n 80 miljardin Horisontti2020-tutkimusohjelmassa on korvamerkittyä rahaa paitsi huippututkimukseen, myös pk-yritysten tarpeisiin”, Virkkunen muistuttaa.

Hän on huolissaan siitä, että suomalaiset yritykset ovat jääneet pahasti jälkeen investoinneissa mm. digitalisaatioon, automatisaatioon ja robotiikkaan. ”Esimerkiksi Ruotsissa investoidaan moninkertaisesti Suomeen verrattuna. On todellinen vaara, että suomalaisten yritysten kilpailukyky rapautuu luultua nopeammin eikä uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin tartuta jos investointeihin ei saada vauhtia. Osaamista meillä on, nyt tarvitaan rohkeutta ja asennetta hakea uutta suuntaa”, Virkkunen sanoo.

Lisätietoja:

Poliittinen avustaja Anniina Iskanius
p. 0505993930