Kohti rajattomia digimarkkinoita

Nyt on korkea aika ottaa uusi ote Euroopan digimarkkinoihin ja laittaa tuulemaan, jotta emme jää enempää jälkeen Yhdysvalloista ja Aasiasta. Digitaaliset sisämarkkinat voivat tarjota Euroopalle kasvua, työpaikkoja ja positiivista värinää. Yrityksille 500 miljoonan asukkaan sisämarkkina on valtava mahdollisuus, jota myös suomalaisyritysten kannattaisi paljon rohkeammin hyödyntää”, europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo.

Euroopan parlamentti äänestää tänään täysistunnossa digitaalisten sisämarkkinoiden raportista. Virkkunen vastasi oman EPP-ryhmänsä kannasta mietintöön yhdessä ranskalaisen kollegansa Philippe Juvinin kanssa. Mietintö on Euroopan parlamentin vastaus komission digitaalisten sisämarkkinoiden strategiaan, joka sisältää ehdotuksia mm. sähköisen kaupankäynnin helpottamiseen, geoblokkauksen, eli digitaalisten sisältöjen maarajoitusten karsimiseen sekä tekijänoikeus- ja kuluttajasuojasäännösten yhtenäistämiseen.

”Eurooppa tarvitsee lisää investointeja infraan, kuten nopeisiin verkkoihin. Samoin meidän on kannustettava yrityksiä uusiin innovaatioihin, eikä estettävä niitä. Esimerkkinä muun muassa Airbnb ja Uber. Onkin erinomaista, että komissio on tuomassa yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen jakamistalouden palveluihin”, Virkkunen toteaa.

Hänen mukaansa säätelytaakan keventäminen on välttämätöntä PK-yritysten kasvun mahdollistamiseksi. Tällä hetkellä vain 14 prosenttia käyttää internetiä myyntikanavana. ”Digitaaliset tuotteet ja palvelut on asetettava vähintään samalle viivalle, mutta mielellään etusijalle perinteisten tuotteiden ja palveluiden kanssa. Myös hinnoittelun tulee olla teknologianeutraalia.”, Virkkunen listaa.

Omassa raportissaan EU-parlamentti asettuu tukemaan perusteettoman geoblokkauksen kieltämistä. Kuluttajille ei saisi enää asettaa perusteettomia maarajoituksia esimerkiksi IP-osoitteen perusteella.

”Se parantaisi merkittävästi tuotteiden ja palvelujen saatavuutta ja tekisi tuotteiden ja palveluiden verkko-ostamisesta kuluttajille helpompaa ja reilumpaa”, Virkkunen sanoo.

”Komissio on ilahduttavasti nyt käärinyt hihat ja ottanut digitalisaation edistämisen yhdeksi kärkihankkeistaan, ja se saa nyt toimilleen parlamentilta vahvan tuen”, Virkkunen toteaa.

”Suomella olisi täydet edellytykset toimia digitaloudessa yhtenä Euroopan suunnannäyttäjistä. Ovathan suomalaiset jo nyt internetin ja digipalveluiden kehittäjänä ja hyödyntäjänä Euroopan kärkikaartia. Suomalainen korkea osaaminen ja hyvä infra tarjoaa meille lähtökohdat luoda uutta kasvua isomman markkina-alueen kautta”, Virkkunen kannustaa.

Lisätietoja: poliittinen avustaja Mervi Katainen, +32 479 87 11 75

Henna Virkkunen - Kokoomus