EU tarvitsee Iso-Britanniaa, Iso-Britannia tarvitsee EU:ta

Euroopan parlamentti käy keskiviikkona lähetekeskustelun helmikuun huippukokouksesta, jonka yksi kuuma aihe on Iso-Britannian EU-jäsenyys. ”Iso-Britannia on David Cameronin johdolla ajanut itsensä todella hankalaan tilanteeseen ja nyt sen tulisi aktiivisesti yrittää avata umpisolmuja, eikä odottaa muiden jäsenmaiden tekevän sitä puolestaan. Erityisesti, kun Euroopalla olisi tällä hetkellä paljon isompiakin ongelmia ratkottavana”, toteaa Henna Virkkunen, joka kuuluu EPP-ryhmän puheenjohtajan Manfred Weberin neuvonantajaryhmään Britannia-kysymyksessä.

”Iso-Britannia on sekä taloudellisesti että henkisesti tärkeä Euroopan unionille ja se halutaan pitää EU:n jäsenenä. Onhan se yksi unionin suurimmista, vakaimmista ja vauraimmista jäsenmaista, ja lisäksi tärkeä linkki Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Toisaalta Britannian kipuillessa oman Eurooppa-politiikkansa kanssa, ja jäätyä mm. euron ja Schengenin ulkopuolelle, Saksa ja Ranska ovat nousseet selkeästi johtavaan rooliin unionin kehityksessä Britannian jäädessä hieman sivuun. Ihan minkälaista hintalappua tahansa ei Iso-Britannia näin ollen voi unionissa säilymiselleen laittaa”, Virkkunen sanoo.

”David Cameron on todennut luvanneensa äänestäjilleen neuvotella EU-sopimukset Britannian kannalta suotuisammiksi. Tämä ei riitä perusteluksi muille jäsenmaille. Kansallisia vaatimuksia ja äänestäjille annettuja lupauksia olisi kyllä kaikilla muillakin. Sen sijaan, että Britannia korostaa, kuinka suuri menetys sen lähtö olisi EU:lle, olisi Britanniassa aika kääntää ajatukset siihen, mitä Britannia itse menettäisi, jos se eroaisi EU:sta. Ainakin EU-myönteisillä skoteilla olisi varmasti sanansa sanottavana”, Virkkunen toteaa.

”Sellaisen poliittisen ratkaisun löytäminen, jonka Cameron voisi Britanniassa esitellä saavutettuna neuvotteluvoittona ja joka olisi myös muiden jäsenmaiden varauksetta hyväksyttävissä, tuntuu tällä hetkellä erittäin vaikealta. Toisaalta tosipaikan tullen yleensä ratkaisu on löydetty. EU tarvitsee Iso-Britanniaa ja Iso-Britannia tarvitsee EU:ta – eikä ihan vähiten akuutin maahanmuuttokriisin ratkaisemiseksi”, Virkkunen painottaa.

Lisätietoja: poliittinen avustaja Mervi Katainen, +32 479 87 11 75