EU:n omat ulkorajat kuntoon

EU:n ja Turkin välisen huippukokouksen asettamat askelmerkit pakolaiskriisin hallitsemiseksi ja ihmissalakuljetuksen pysäyttämiseksi ovat merkittäviä. Ei kuitenkaan pidä tuudittautua siihen uskoon, että Turkki hoitaa EU:n pakolaisongelmat, europarlamentaarikko Henna Virkkunen varoittaa.

”EU:n puutteellisen ulkorajavalvonnan ja turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin voivat laittaa kuntoon vain EU:n jäsenmaat itse. Päätöksiä ja suosituksia on tehty kymmenittäin, mutta toimeenpano jäsenmaissa ontuu pahasti”, Virkkunen sanoo.

Suurin paine on juuri Egeanmeren rannikolla Kreikassa. Se yli Eurooppaan tuli viime vuonna yli 860 000 turvapaikanhakijaa. ”Myös Turkki itse on kovilla pakolaistilanteen kanssa. Maahan on tullut Syyrian sodan myötä yli 2,5 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Valtaosa pakolaisista elää pakolaisleirien ulkopuolella ja humanitaarinen tilanne on erittäin huolestuttava. EU:n alueelle suuntaama taloudellinen tuki on välttämätöntä”, Henna Virkkunen sanoo.

Hän painottaa, että EU:n on saatava nyt nopeasti ulkorajojen valvonta hallintaan, hotspot-järjestelmä ja turvapaikanhakijoiden tunnistaminen täysimääräisesti käyttöön. ”Muutoin koko Schengen-järjestelmä ja kansalaisten vapaa liikkuvuus on joutumassa vaakalaudalle. Kyseessä on yksi EU:n tärkeimmistä peruspilareista. Siitä ei pidä luopua.”

Päivittäin 1,7 miljoonaa työntekijää ylittää EU:n sisärajat ja EU-alueella vapaasti liikkuvan tavaraliikenteen arvo on 2800 miljardia euroa vuodessa. ”Schengen-järjestelmästä luopuminen ja sisärajatarkastusten palauttaminen ei ratkaisisi itse muuttoliikekriisiä, vaan lisäisi vain kustannuksia ja byrokratiaa. Kustannusvaikutukseksi on arvioitu jopa 5-18 miljardia euroa vuodessa,” Virkkunen muistuttaa.

Euroopan komissio antaa tiistaina Euroopan parlamentille tilannekatsauksen siitä, miten muuttoliikeagendan toimeenpano on edennyt ja miten pakolaisten uudelleensijoittaminen on onnistunut. EU:n ja Turkin välisen huippukokouksen välisen huippukokouksen tuloksista sekä tulevasta Eurooppa-neuvoston kokouksesta keskustellaan parlamentissa keskiviikkona.

Henna Virkkunen - Kokoomus