PK-yrityksiä rohkaistava vientiin

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen on huolissaan suomalaisyritysten vähäisestä halukkuudesta kansainvälisille markkinoille.

”Suomi ei nouse ilman viennin vauhdittumista. Yritysten rohkaiseminen vientimarkkinoille on nyt tärkeintä, mitä Suomessa voidaan tehdä. Yritysten kasvuhalukkuus ja kansainvälistyminen kulkevat käsi kädessä. Kannustan hallitusta nyt yrittäjyyyspakettia viimeistellessään vielä suuntaamaan lisää kasvuboostia tähän yritysryhmään”, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin 20-vuotisjuhlassa torstaina puhunut Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa iso siivu Suomen viennistä on edelleen muutaman suuryrityksen varassa. ”Suomessa 5 suurinta yritystä vastaa neljänneksestä koko tavaraviennin arvosta. Kun mukaan otetaan 10 suurinta, ne kattavat jo kolmanneksen koko viennin volyymista.”

”PK-yrityksillä on vientimarkkinoilla siis huikea kasvupotentiaali. Meillä vain 12 prosenttia pk-yrityksistä vie tuotteitaan tai palveluitaan yli rajojen, kun EU:ssa keskimäärin taso on tuplasti korkeampi, 25 prosenttia. Tästä kansainvälistymiskammosta olisi aika päästä eroon.”

EU-parlamentin teollisuusvaliokunnan jäsen Virkkunen muistuttaa, että Euroopan unionin 500 miljoonan asukkaan sisämarkkina on suomalaisyritysten käytössä. Sitä pitää rohkeammin lähteä hyödyntämään.
”Kansainvälistymisen tukea Suomessa on tarjolla, mutta palvelut tunnetaan edelleen harmillisen huonosti. Vuoden 2015 pk-yritysbarometrissa vain 14 prosenttia yrityksistä kertoi tuntevansa Team Finland -konseptia jonkin verran. 83 prosentille vastaajista se oli vieras. Sarkaa siis riittää edelleen.”

Virkkunen muistuttaa, että monella mittarilla nimenomaan pk-yritykset ovat olleet viime vuosina Suomen elinkeinoelämän valopilkkuna. Viimeisen 15 vuoden aikana 90 prosenttia uusista työpaikoista on syntynyt pk-yrityksiin. Suuryritysten leikatessa T&K-panostustaan pk-yritykset ovat kasvattaneet omaansa.
Viime vuonna niiden ulkomaankaupan tavaravienti myös hiukan kasvoi, samalla kun suuryritysten viennin arvo supistui neljällä prosentilla.

”Tähän kansainvälistä kasvua hakevien yritysten ryhmään kannattaa nyt satsata. Kasvu ja uusi nousu ei tule Suomesta, se tulee maailmalta. Viennin eteen tehtävä työ on parasta kasvun ja työllisyyden hoitoa”, Virkkunen sanoo.