Liikennekaari merkittävä avaus innovaatioille

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää hallituksen viime viikolla hyväksymää liikennekaaren ensimmäistä vaihetta tärkeänä askeleena kohti liikennepalveluiden digitalisaatiota. ”Suomi on jo pitkään ollut eurooppalaisessa keskustelussa yksi liikennepalveluiden tulevaisuuden suunnannäyttäjä, mutta enemmänkin visioiden tasolla. On korkea aika päivittää kansallinen lainsäädäntö sellaiseksi, että se oikeasti avaa markkinat yrittäjyydelle ja uusille digitalisaation ja jakamistalouden mahdollistamille innovaatioille ja palveluille. On hyvä, että poliittinen sopu pitkään valmistellusta uudistuksesta viimein löytyi, vaikka siirtymäaika jäi vielä melkoisen pitkäksi”, Virkkunen sanoo.

Kansallisen Sivistysliiton Eurooppa-seminaarissa puhunut Virkkunen muistuttaa, että teknologia kehittyy koko ajan nopeammin kuin lainsäädäntö. Siksi säätelyn pitää olla riittävän väljää ja teknologianeutraalia.

”Koko Eurooppa on saman haasteen edessä. Digitalisaatio on muuttanut kuluttajien odotuksia ja tottumuksia nopeasti, mutta osa jäsenvaltioista ja yrityskentästäkin taistelee edelleen muutosta vastaan ja pyrkii pikemminkin estämään uudet innovaatiot kuin kannustamaan niihin. Tämä ei ole kestävä tapa. Jos Eurooppa haluaa pärjätä digitalisoituvassa taloudessa Yhdysvalloille ja Aasialle, meidän on avattava markkinat kilpailulle, yrittäjyydelle ja innovaatioille”, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa myös suomalaisyritysten olisi herättävä digitalouden tuomiin mahdollisuuksiin.

”Vaikka Suomi kuuluu digitalisaatiossa EU:n neljän kärkimaan joukkoon (The Digital Economy and Society Index), meillä suorastaan hätkähdyttävän pieni osa yrityksistä hyödyntää digitalisaatiota kaupankäynnissä”, Virkkunen huomauttaa.

”Suomalaisyritysten digitalisaatio painottuu tehokkuuden ja tuottavuuden nostamiseen, mikä on sekin tärkeää, mutta bisneksen teko verkossa on todella vähäistä. Vain 15 prosenttia suomalaisyrityksistä myy verkossa, ja kansainvälistä online-kauppaa tekee vain puolet siitä. Molemmissa Suomi laahaa EU:n keskiarvon alapuolella, mikä on pienelle maalle aikamoinen ongelma. Infrasta tai osaamisesta tämän ei pitäisi olla kiinni, sillä molemmat ovat Suomessa huipputasoa.”

EU-parlamentin teollisuusvaliokunnan jäsen Virkkunen muistuttaa, että digitalisaatio muuttaa koko maailman talouden rakenteita nyt isosti. Tässä kisassa Suomella on vielä täydet edellytykset pärjätä, mutta se vaatii rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla ja myös myydä näitä palveluita.