Uusiutuvaa energiaa markkinaehtoisesti

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen on tyytyväinen hallituksen torstaina hyväksymään ilmasto- ja energiastrategiaan. ”Kivihiilestä luopuminen ja liikenteen päästöjen reilu leikkaaminen ovat edistyksellistä politiikkaa. Suomi näyttää tällä suuntaa koko Euroopalle. Liikenne tuottaa lähes 25 % Euroopan päästöistä ja ne ovat viime vuosina vain kasvaneet, vaikka muilla sektoreilla päästöt ovat pienentyneet”, Virkkunen muistuttaa. Hän puhui aiheesta Pohjanmaan Kokoomuksen piirikokouksessa Vaasassa.

Biopolttoaineet Virkkunen näkee hyvänä tapana leikata kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti, sillä se voidaan toteuttaa olemassa olevalla autokannalla ja infralla. Se yksin ei kuitenkaan riitä. ”Tulevaisuudessa digitalisaatio ja älykkäät liikenneratkaisut yhdessä sähköautojen kanssa tulee merkitsemään paljon nykyistä tehokkaampaa ja vihreämpää liikennettä”, Virkkunen sanoo.

”Suomi on jo nyt liikenteen biopolttoaineissa ylivoimainen kärkimaa. Tuore strategia nostaa uusiutuvien polttoaineiden osuuden maantieliikenteessä jopa 30 prosenttiin. Kovan tavoitteen vuoksi erityistä huomiota pitää kiinnittää biopolttoaineiden tuotannon kestävyyteen. Euroopassa muistetaan yhä ensimmäisen sukupolven polttoaineiden tuotantoon liittyneet globaalit ympäristöongelmat”, Virkkunen jatkaa. Hänen mukaansa nykyiset biopolttoaineet tuotetaan Suomessa kestävästi jätteistä ja tähteistä. ”Tämä viesti on saatava myös maailmalla läpi, jotta kansainväliset vientimarkkinat saadaan auki”, Virkkunen toteaa.

Virkkunen muistuttaa, että kestävyysvaatimus koskee laajasti uusiutuvien energialähteiden lisäämistä. ”Puu on Suomen suurin energialähde ja sen osuutta aiotaan vielä kasvattaa. Tämä ei saa johtaa siihen, että jalostuskelpoista runkopuuta alkaisi ohjautua suoraan energiaksi. Puun jalostusastetta ja arvonlisää on nostettava. Energiaksi voidaan käyttää kaikki se, mitä ei mihinkään muuhun käyttöön pystytä jalostamaan. Uusia mielenkiintoisia puupohjaisia tuotteita kehittyy tutkimuspöydillä jatkuvasti. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen kannattaa panostaa myös perinteisellä toimialalla”, Virkkunen sanoo.

EU-komissiolta odotetaan ensi viikolla isoa energiapakettia, joka sisältää muun muassa uusiutuvan energian direktiivin ja uuden sähkömarkkinamallin. ”Viime vuosien paine tuupata uusiutuvaa energiaa verkkoon isoilla tukiaisilla on sekoittanut Euroopan sähkömarkkinat täysin”, Virkkunen sanoo. ”Nyt olisi mahdollisemman nopeasti palattava markkinaehtoiseen malliin. Myös Suomessa ollaan kasvattamassa uusiutuvien energialähteiden tukea yli 300 miljoonaan euroon vuodessa. Silloin kun kyseessä on uusi teknologia, investointituet ovat perusteltuja. Mutta jos energian tuotanto perustuu jatkuvaan tuotantotukeen, ei se ole kestävällä pohjalla. Uusiutuvien tuista pitäisi nyt päästä eroon samalla, kun sähkömarkkinoita avataan ja Euroopan sisäisiä siirtoyhteyksiä vahvistetaan”, Virkkunen päättää.