Kansalaisten EU-vastaisuutta liioitellaan

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo, että toisin kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä, Euroopan unionin suosio on kasvussa. ”Suomalaisista vain 10 prosenttia pitää EU-jäsenyyttä haitallisena. Vaikka Euroopan unionissa on paljon kehitettävää, kansalaisten EU-vastaisuutta liioitellaan aika tavalla”, Virkkunen sanoo.

”Marraskuun Eurobarometrin mukaan 67 prosenttia vastaajista pitää itseään EU-kansalaisina. Tulos on korkein koko Eurobarometrin historiassa. Suomessa luvut ovat vieläkin korkeammat, sillä lähes 80 prosenttia kokee olevansa EU-kansalaisia”, Virkkunen sanoo. Vertailussa sijoitus on kolmanneksi korkein.

Virkkusen mielestä viime vuosien keskustelua Euroopan unionista ovat leimanneet ongelmat ja erimielisyydet. ”Populistit ovat saaneet äänensä kuuluviin, mutta ratkaisuja olemme kuulleet vain vähän. Brexitin ympärillä käyty keskustelu on herättänyt huomaamaan, että EU on vaikeuksista huolimatta menestystarina joka on luonut paitsi rauhaa ja hyvinvointia, myös ratkaisuja moniin ongelmiin”, Virkkunen arvioi.

Virkkunen pitää EU:n kasvanutta suosiota rohkaisevana viestinä myös kansallisille päättäjille. ”Eurooppa tarvitsee rakentajia. EU on yhtä kuin jäsenmaansa. Yhteistä projektia pitää uskaltaa puolustaa, uudistaa ja kehittää. Kannustan myös Suomen hallitusta nykyistä aktiivisempaan otteeseen, siihen on suomalaisten tuki”, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan suomalaiset odottavat muiden EU-kansalaisten tavoin ratkaisuja erityisesti yhteisissä haasteissa. ”Suomalaisista lähes 90 prosenttia olisi valmiita siirtämään lisää valtaa EU:lle esimerkiksi terrorismin torjunnassa. Se kertoo realismista. Yhteistyö ja huomattavasti nykyistä tiiviimpi tiedonvaihto ovat avainasemassa, kun avoimien yhteiskuntien turvallisuus halutaan varmistaa”, Virkkunen jatkaa.

Lisää valtaa kansalaiset olisivat valmiita luovuttamaan EU:lle myös mm. ympäristönsuojelussa, maahanmuutossa sekä rauhan edistämisessä.”Nämä ovat juuri sellaisia teemoja, jossa olemme vahvempia yhtenäisenä Eurooppana”, Virkkunen sanoo.