EU:n otettava vahva ote kauppapolitiikassa

USA:n käpertyessä Trumpin johdolla sisäänpäin, europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan Euroopan unionin kannattaa nyt ottaa kansainvälisessä kaupassa entistä vahvempi rooli. ”Trumpin protektionistinen ote heijastuu jo kauppapolitiikkaan. Kiinnostus Eurooppaa kohtaan on suurta. Tämä momentum kannattaa hyödyntää”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa että jokainen lisämiljardi vientiä tarkoittaa Eurooppaan keskimäärin 15 000 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan kun Trump kaavailee rakentavansa muurin, EU ja Meksiko päättivät jo vauhdittaa keskinäisiä kauppaneuvotteluitaan.

Ensi viikolla EU-parlamentin on määrä Strasbourgissa hyväksyä EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus CETA. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on tulossa paikalle täysistuntoon. ”Kanadalle EU on jo nyt toiseksi suurin kauppakumppani. Nyt neuvoteltu CETA on sekä taloudellisesti että poliittisesti merkittävä. Onhan Kanada meille myös tärkeä strateginen kumppani”, Virkkunen sanoo.

Heti voimaan tullessaan CETA poistaa eurooppalaisilta yrityksiltä 400 miljoonan euron edestä tullimaksuja. Päällekkäisiä testausvaatimuksia poistetaan ja markkinoillepääsyä vapautetaan. Myös Kanadan julkiset hankinnat avataan eurooppalaisille yrityksille. Samoin työvoiman liikkuvuutta lisätään ammattipätevyyksien tunnistamismenettelyllä. ”CETA helpottaa erityisesti pk-yritysten vientimahdollisuuksia. EU:n viennin Kanadaan arvioidaan kasvavan sopimuksen ansiosta 20 prosenttia”, Virkkunen sanoo.

Hän toivoo myös USA:n kanssa pysähtyneiden TTIP-sopimusneuvotteluiden jatkuvan. ”Mutta ei niitä kannata jäädä voivottelemaan. EU neuvottelee parhaillaan kauppasopimuksia moneen suuntaan, muun muassa Japanin ja Indonesian kanssa. Meillä on nyt tuhannen taalan paikka ottaa maailman kauppapolitiikassa vahva ote”, Virkkunen sanoo.