Vanheneva manner ei saa kääntää selkäänsä nuorille

Jyväskylän Kirkkopuistossa puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää nuorisotyöttömyyden hoitoa yhtenä Euroopan suurimmista kysymyksistä. “Ilman näköalaa paremmasta, ilman toivoa ihmisellä on vain vähän. Pienistä valonpilkahduksista huolimatta nuorisotyöttömyys koskettaa yhä miljoonia eurooppalaisia”, Virkkunen sanoo. Tuoreimman Eurostatin tilaston mukaan alle 25-vuotiaista vailla työtä tai opiskelupaikkaa on neljä miljoonaa ihmistä, mutta erityisesti eurokriisin runtelemissa Etelä-Euroopan maissa ongelmana ovat myös ne nuoret aikuiset, jotka eivät ole päässeet lainkaan kiinni työelämään.
 
Virkkunen muistuttaa, että Eurooppa on vanheneva manner, joka tarvitsee kipeästi työvoimaa. Jo vuoteen 2020 mennessä eläköityy seitsemän miljoonaa eurooppalaista.  “Työttömyys on inhimillinen ja taloudellinen kriisi, mutta pahimmillaan se voi toimia myös kasvualustana ääriliikkeille ja rikollisuudelle. On päättäjien tehtävä luoda uskoa tulevaan, mutta tarvitaan myös konkreettisia toimia, joilla nuorisotyöttömyys nujerretaan”, Virkkunen jatkaa.
 
Hänen mukaansa osittain kyse on kohtaanto-ongelmasta. “Avoimet työpaikat ja työttömät nuoret eivät välttämättä löydä toisiaan. Työvoiman liikkuvuus on Euroopassa huomattavasti heikompaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa”, Virkkunen toteaa. Virkkunen kuitenkin muistuttaa, että koulutus ehkäisee työttömyyttä tehokkaimmin.
 
Hallituksen viime viikolla hyväksymää ammattillisen koulutuksen reformia Virkkunen pitää merkittävänä askeleena oikeaan suuntaan. “Aiemman yksilöllisen osaamisen tunnustaminen, tutkintorakenteen päivittäminen vastaamaan tulevaisuuden työelämän vaatimuksia ja siirtyminen näyttötutkintoihin ovat erinomaisia uudistuksia. Pidän myös hyvänä, että jatkossa opiskelemaan voi hakea oman elämäntilanteen mukaan, ei kalenteria tuijottamalla”, Virkkunen sanoo.
 
Virkkusen mukaan ammatillisen koulutuksen reformista voidaan katsoa mallia myös muissa Euroopan maissa. “Joustavat opinpolut ovat tärkeitä. Elämässä ei aina voi kulkea suorinta reittiä, vaan mutkat kuuluvat asiaan ja ovat välillä jopa välttämättömiä. Osaamisen päivittäminen vain puuttuvilta osin on fiksu uudistus niin opiskelijan kuin työmarkkinoidenkin näkökulmasta. Se myös nopeuttaa pääsyä koulunpenkiltä työmarkkinoille”, Virkkunen sanoo.
Henna Virkkunen - Kokoomus