Presidenttipeli kaipaa tuuletusta

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää erikoisena presidenttiehdokkaiden kommentteja tasavallan presidentti Niinistön Yhdysvaltojen vierailuun liittyen. ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan  kovin kärki, presidenttiehdokkaat tai entinen pitkän linjan ulkoministeri, eivät pysty keskustelemaan analyyttisesti turvallisuuspolitiikasta ja siitä, mihin suuntaan turvallisuusympäristömme on jo muuttunut. Sen sijaan huomio kiinnitetään aidanseipäisiin”, Virkkunen kritisoi. Hän puhui asiasta yleisötilaisuudessa Jyväskylässä.

Virkkunen muistuttaa, että Euroopan unionissa ollaan ottamassa pitkää harppausta puolustusyhteistyön syventämiseksi. ”Päätöksiä tehdään jo syksyn aikana, mutta suomalainen keskustelu loistaa poissaolollaan vaikka presidentinvaaleihin on vain kuukausia”, Virkkunen hämmästelee. Hänen mukaansa tilanne tarjoaisi mainion mahdollisuuden tuoda esiin oman puolueen linjauksia suomalaisen turvallisuuspolitiikan suunnasta tai eurooppalaisen yhteistyön syventämisestä.

Virkkusen mielestä vanhojen ulkopoliittisten totuuksien tuulettamiselle olisi tarvetta. ”Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen on toki hienoa ja kannatettavaa, mutta pitää olla rohkeutta sanoa ääneen, ettei se riitä Suomen turvallisuuspoliittiseksi ratkaisuksi. EU:n jäseninä on myös meidän tehtävämme määritellä tavoitteita ja päämääriä syvenevässä integraatiossa”, Virkkunen sanoo. Hänen mukaansa erityisesti Venäjän voimapolitiikka on vauhdittanut EU:n puolustusyhteistyön syvenemistä.

Virkkusen mielestä Suomen on oltava edistämässä tiivistä puolustusyhteistyötä. ”EU:lla on laaja keinovalikoima kansainvälisten konfliktien ratkaisijana, mutta osa tarpeellisista työkaluista puuttuu. Yhteistyön lisääminen myös puolustuksessa on järkevää myös taloudellisesti”, Virkkunen toteaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikki lähtee Naton rakenteiden täydentämisestä. “Eurooppalaista Naton korvaajaa ei ole suunnitteilla nyt eikä tulevaisuudessa”, Virkkunen sanoo.