Eurooppa määrittämään kauppapolitiikalla maailman suuntaa

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkusen mielestä Euroopan unionin on otettava kauppapolitiikassa selkeästi globaalin johtajan rooli.

”Kun Yhdysvallat on vetäytymässä ja Kiina puolestaan vahvistamassa otettaan, on ehdottoman tärkeää, että Eurooppa maailman suurimpana kauppa-alueena ottaa nyt johtajuuden käsiinsä”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka kauppasopimuksilla ensisijaisesti tavoitellaan Eurooppaan lisää kasvua ja työtä, ne ovat myös tapa ohjata maailman kehityksen suuntaa.

”EU:n kumppaneidensa kanssa tekemillä linjauksilla on iso ohjausvaikutus maailmanlaajuisesti. Markkinoiden vastavuoroisen avaamisen lisäksi kauppa- ja investointisopimuksissa sovitaan yhä laajemmin muun muassa ihmisoikeuksiin, työoloihin, ympäristönsuojeluun, elintarviketurvallisuuteen ja kansanterveyteen liittyvistä periaatteista”, Virkkunen summaa.

Hänen mukaansa kiinnostus Eurooppaa kohtaan kauppa-alueena on kasvanut niin, että viime kuukausina kauppakomissaarin ovelle on ollut suorastaan jono.

Tuoreimpina avauksina EU-komissio esitti syyskuussa kauppaneuvotteluiden aloittamista Australian ja Uuden-Seelannin kanssa. Euroopan parlamentti ottaa sopimusneuvotteluihin kantaa ensi viikon Strasbourgin täysistunnossaan.

Virkkusen mukaan neuvotteluiden avaaminen Australian ja Uuden-Seelannin kanssa on ilman muuta oikea askel. Molemmat kuuluvat maailman nopeimmin kasvaviin kehittyneisiin talouksiin. Kauppasopimuksen ansiosta Euroopan unionin viennin maihin arvioidaan kasvavan pitkällä aikavälillä jopa kolmanneksella.

”Euroopassa joka seitsemäs työpaikka on kiinni viennistä. Jokainen lisämiljardi vientiä tarkoittaa meille keskimäärin 14 000 työpaikkaa. Talouden lisäksi kauppasopimuksilla on suuri poliittinen merkitys. Jos Eurooppa ei lähde vahvasti määrittelemään maailmankaupan pelisääntöjä, ne määrittää joku muu. Ja vaarana on, että siinä kisassa Eurooppa ei pärjää”, sanoo Virkkunen.