Britanniaa tarvitaan Euroopan tiedeyhteisössä

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen pitää myönteisenä, että Brexit-neuvotteluissa on päästy ensimmäiselle välietapille. Jatkoneuvotteluissa tarvitaan nyt ripeää etenemistä, jotta neuvottelut voitaisiin saada päätökseen ja hyväksytyksi ennen Britannian eroa maaliskuussa 2019.

”EPP-ryhmä on alusta saakka korostanut, että kolmesta asiasta on päästävä ratkaisuun; kansalaisten oikeuksista, rahasta ja Irlannin rajasta, ennen kuin muita neuvotteluja voidaan jatkaa”, Virkkunen sanoo.

Kaikissa näissä on nyt ainakin välisopu löytynyt. Viime viikon ratkaisun mukaan EU-kansalaisten oikeudet säilyvät ennallaan Britannian EU-erosta huolimatta. Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla on tarkoitus välttää tiukat rajatarkastukset, joskin tarkempi muoto on vielä auki. Lisäksi Britannia on hyväksynyt rahoituksen osalta aiemmat sitoumuksensa.

”Jatkoneuvottelujen kannalta ei tietenkään lupaa hyvää, että kolmea perusasiaa veivattiin yli puoli vuotta. Nyt edessä on paljon vaikeampia kysymyksiä, ja kello tikittää.”

Euroopan tulevaisuuden kannalta yhtenä tärkeimpänä neuvottelukohtana Virkkunen pitää Britannian osallistumista jatkossa koulutus- ja tiedeyhteistyöhön.

”Euroopan ja koko maailmankin huippuyliopistot sijaitsevat Britanniassa ja heidän kontribuutionsa koko EU:n tutkimustoiminnassa on mittava. Vaikutusta kuvaa se, että Britannian yliopistot koordinoivat 20 prosenttia nykyisen Horizon2020-tutkimusohjelman hankkeista. Kymmenessä vuodessa Britannian ja muun EU:n tutkimusyhteistyö on tuottanut yli 330 000 julkaisua”, Virkkunen sanoo.

Britannia on merkittävä kohdemaa myös opiskelijoille: siellä opintojaan suorittaa yli 200 000 opiskelijaa muista EU-maista. Opiskelijoista yli 2 000 on tutkintoaan suorittavia suomalaisia. Kansanäänestyksessä nimenomaan Britannian nuoret, samoin kuin yliopistokaupunkien väestö äänesti vahvasti EU-jäsenyyden puolesta.

”On löydettävä ratkaisu, joka mahdollistaa kiinteän tiedeyhteistyön, sekä tutkija- ja opiskelijaliikkuvuuden myös jatkossa. On kuitenkin selvää, että Britannia ei voi EU:n ulkopuolella saada parempia ehtoja kuin jäsenenä”, Virkkunen painottaa.

Hän pitää valitettavana Britannian eropäätöstä, joka on tehty ilmeisen puutteellisen taustavalmistelun ja jopa kansalaisia harhaanjohtavan tiedon pohjalta.

”Nyt neuvottelut on kuitenkin pyrittävä viemään päätökseen niin, että sekä Britannia että Euroopan unioni selviäisivät tästä mahdollisimman pienillä vahingoilla”.