Ei muovia mereen

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan tanakoita toimia tarvitaan muoviroskan vähentämiseksi. EU-komission tänään tiistaina julkistettavaa muovistrategiaa hän pitää välttämättömänä askeleena ympäristön puhdistamiseksi.

”Tällä hetkellä 95 prosenttia maailman muovista käytetään vain kerran ja heitetään pois. Suuri osa siitä päätyy maastoon ja mereen. Tällä menolla maailman merissä on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa, sillä globaalin muovintuotannon on arvioitu vielä kolminkertaistuvan”, Virkkunen varoittaa.

Hänen mukaansa kaikki komission muovistrategian toimet, jotka tähtäävät muoviroskan vähentämiseen, korkeaan uudelleenkäyttöön, kierrätykseen ja uusiin innovaatioihin, ovat enemmän kuin tarpeen.

”Kierrätettävällä tai uudelleenkäytettävällä muovilla on jo suoraan taloudellista arvoa, mutta samalla mahdollistetaan myös öljyn käytön vähentäminen uusien muovien valmistuksessa”, hän sanoo.

Komissio on kertonut selvittävänsä myös muoviveron käyttöönottoa osana EU:n rahoituskehysneuvotteluja.

EU-parlamentti äänestää tänään tiistaina valtamerten hallinnointia ja tulevaisuusohjelmaa koskevasta mietinnöstään. Tavoitteena on puolittaa merten roskaantuminen vuoteen 2030 mennessä. Muovisaasteen vähentämiseksi EU-parlamentti vaatii muun muassa mikromuovien kieltämistä hygieniatuotteissa sekä nykyistä tehokkaampia toimia muovipussien vähentämiseksi ja muovipullojen kierrättämiseksi.

”Rannoille jätetyt muovipullot ovat yksi suurimmista merten roskaajista. Tässä Suomen pullopanttijärjestelmä kelpaisi hyvin malliksi koko maailmalle. Meillä on jo vuosikymmeniä toiminut markkinaehtoinen tehokas pullopanttijärjestelmä, jonka ansiosta 92 prosenttia muovipulloista palautuu kierrätettäväksi”, Virkkunen kehuu.

Ympäristön kannalta tällä on suuri merkitys, sillä muovipullon hajoaminen luonnossa vie satoja vuosia. Virkkunen vaatiikin komissiota tarttumaan kertakäyttömuovien vähentämiseen tosissaan.

”Jo viime vuonna jäsenmaat velvoitettiin vähentämään muovipussien käyttöä esimerkiksi muuttamalla ne maksullisiksi. Joulun alla päätetty jätepaketti puolestaan merkitsee, että jatkossa myös muovinkeräys on järjestettävä osana jätehuoltoa.”

”Vaikka moni keino jätteen vähentämiseen lähtee lainsäädännöstä, voimme kaikki tehdä arjessamme ympäristöystävällisiä valintoja, lajitella ja kierrättää. Esimerkiksi Suomessa valmistettavat biopohjaiset pakkaukset ovat kestävä vaihtoehto muoville”, muistuttaa Virkkunen.

Lue parlamentin mietintö >