Lohkoketjuissa Eurooppa on vahvoilla

Antti J.Kettunen katsoi kirjoituksessaan (Kauppalehti 18.9.) että Suomella on hyvät mahdollisuudet nousta lohkoketjuteknologian hyödyntämisen kärkimaaksi. Olen samaa mieltä.

Kun vielä monessa maassa lohkoketjujen nimiin vannovat lähinnä ”anarkistiset startupit”, Suomen vahvuutena on yritysten, tutkijoiden ja julkishallinnon varsin tiivis yhteistyö.

Myös Euroopan tasolla lohkoketjujen osalta on nyt paljon meneillään. Keväällä EU-maat allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka puitteissa tämän vuoden loppuun mennessä haarukoidaan alueet, joita lähdetään yhdessä kehittämään. Niinikään EU-komission keväällä perustama asiantuntijaryhmä Blockchain Observatory kartoittaa parhaillaan hankkeita ja kehittämistarpeita.

EU:n tutkimusrahoitusta lohkoketjuihin on suunnattu 80 miljoonaa euroa, ja tarkoitus on vielä investoida 300 miljoonaa euroa lisää vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä tiedossa olevia kehityshankkeita on 370. Myös kansainvälinen standardointityö on käynnistymässä.

Kuten Antti J. Kettunen muistuttaa, lohkoketjut on paljon muutakin kuin kryptovaluuttaa.

Euroopan parlamentin täysistunnon käsittelyyn on lokakuussa tulossa teollisuusvaliokunnassa valmistelemamme kannanotto, jossa lohkoketjuilla nähdään isoa potentiaalia muun muassa energian, liikenteen, opetuksen, elintarviketeollisuuden ja terveydenhuollon sektoreilla.

Jotta alan kehitys ja investoinnit pääsevät vauhtiin, on EU-lainsäädännön oltava mahdollisimman innovaatiomyönteistä ja teknologianeutraalia. Näin ei useinkaan tällä hetkellä ole. Investoinnit vaativat oikeusvarmuutta. Ehkä kiireellisimpänä lainsäädäntötarpeena esiin on noussut tarve älysopimusten lailliseen vahvistamiseen. Edes digitaalista allekirjoitusta ei kaikissa jäsenmaissa vielä välttämättä tunnusteta.

Koko EU:n laajuinen viitekehys on tarpeen, sillä muutoin riskinä on että jäsenmaat alkavat pystyttää omia kehikkojaan ja pitkään rakennettu digitaalinen sisämarkkina taas sirpaloituu.

Suomessa on paljon alan osaamista. Siksi meidän kannattaa ottaa edelläkävijän roolia, ja puskea samalla muutakin Eurooppaa eteenpäin. Lohkoketjut on alue, jossa Eurooppa maailmanlaajuisesti on vahvoilla.

Julkaistu Kauppalehdessä 24.9.2018.