Jo riitti muoviroska

Muoviroskan aiheuttamiin ympäristöongelmiin on tänä vuonna tartuttu EU-tasolla tiukalla kädellä. Ja hyvä niin, sillä vuosittain Euroopan unionissa syntyy yli 26 miljoonaa tonnia muovijätettä. Se on valtavaa tuhlausta sekä ympäristön että talouden kannalta.

Tällä viikolla EU-parlamentti hyväksyi omalta osaltaan direktiivin, joka kieltää kaikkein eniten roskaavien kertakäyttömuovien myynnin kokonaan EU-alueella vuodesta 2021 alkaen.

Täyskielto koskisi niitä kertakäyttötuotteita, joille on olemassa jo korvaaja, kuten muovisia lautaisia, mukeja, haarukoita ja pillejä. Tavoitteena on vähentää erityisesti merten roskaantumista. Maailman merien jätteestä 70 prosenttia on peräisin kertakäyttömuoveista.

Rantojen roskaamisen TOP3 tuotetta ovat komission selvityksen mukaan 1) juomapullot, korkit ja kannet 2) tupakantumpit 3) vanupuikot. Kuulostaa pieneltä, mutta aiheuttaa suurta vahinkoa.

Muovipullon hajoaminen meressä vie 400 vuotta. Yksi tupakantumppi saastuttaa 500-1000 litraa vettä. Kumpaakaan tuotetta ei vielä kielletty, mutta direktiivi velvoittaa jäsenmaat järjestämään jatkossa pullonkeräyksen niin tehokkaasti, että pulloista 90 prosenttia kierrätetään 2025. Myös muovia sisältävien tupakantumppien vähentämiseen jäsenmaiden on etsittävä keinot.

Pullonkeräyksen osalta Suomi on hieno esimerkki koko Euroopalle. Meillä on markkinaehtoisesti jo vuosikymmenet toiminut pullopanttijärjestelmä, jonka ansiosta pulloja ei jää luontoon lojumaan. Aina löytyy joku, joka keräilee pullot talteen. Pantin ansiosta yli 90 prosenttia pulloista palautuu, lähtee uudelleenkäyttöön ja kiertoon.

Myös muutoin kertakäyttömuovien korvaaminen tarjoaa suomalaisille puupohjaisille tuotteille ja innovaatioille hienoja mahdollisuuksia.

Osana EU:n muovistrategiaa on päätetty suunnata 350 miljoonaa euroa eurooppalaista tutkimus- ja tuotekehitysrahaa kertakäyttömuovien korvaajille. Tässä suomalaisten kannattaa olla aktiivisia.

Meillä on jo nyt kehitteillä ja valmistuksessakin paljon biopohjaisia tuotteita ja pakkauksia, joilla muoveja voidaan korvata kestävästi ja turvallisesti. Esimerkiksi Kotkamills on kehitettänyt ensimmäisenä maailmassa pelkästään kartongista valmistetun pahvikupin, jossa neste saadaan myös pysymään sisällä. Yleensä kaikissa pahvimukeissa on pieni määrä muovia kartongin seassa, mutta tässä mukissa ei ole. Kansainvälinen kiinnostus on jo kovaa.

Suomessa muovin ympärillä on nyt paljon aktiviteettia meneillään, sillä viikko sitten julkistettiin Suomen oma kansallinen muovitiekartta, tiettävästi maailmassa ensimmäinen laatuaan. Tavoitteena vähentää muovijätettä, tukea kierrätystä ja suunnitella parempia tuotteita.

Hyvä näin, sillä Suomikaan ei vielä ole muovin osalta mikään kierrätyksen mallimaa. Muovijätteen erilliskeräyksiä on harvassa, ja suuri osa muovijätteestä päätyy polttoon. Paljon on siis vielä tehtävää, mutta tässä kaikilla on vain voitettavaa.