Brexit osoitus populismin vaaroista

Britannian kansalle pitäisi antaa uusi mahdollisuus äänestää Brexitistä nyt, kun heillä on paremmin tiedossa mitä EU-ero oikeasti tarkoittaa, europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa vuoden 2016 kansanäänestys perustui pääosin puutteelliselle ja väärälle tiedolle, sekä täysin katteettomille lupauksille, joita brittihallitus ei pysty lunastamaan.

”Britannian ero on suuri tragedia, ja osoittaa mitä voi tapahtua kun populismi pääsee liian pitkälle. Erityisen ikävää tämä on nuorten kannalta. He olisivat halunneet pysyä Euroopan unionissa.”
Virkkunen tähdentää että mahdollinen uusi kansanäänestys on kuitenkin täysin brittien omissa käsissä.

Euroopan parlamentin näkökulmasta nyt neuvoteltu erosopimus kattaa Virkkusen mukaan ne kolme päätavoitetta, joista haluttiin varmuus: Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet on turvattu, Britannian maksuvelvoitteista EU:lle on sovittu, eikä Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille tule kovaa rajaa.

Virkkusen mukaan on silti varmaa, että sekä Britannia että EU tulevat kärsimään erosta.

”Nyt tehdyllä sopimuksella pyritään lähinnä pienentämään vahinkoja. Sopimuksen tärkein anti on vuoden 2020 loppuun jatkuva eron siirtymäaika, jonka aikana Britannia noudattaa kaikkia EU:n lakeja, maksaa jäsenmaksut, mutta ei saa osallistua enää mihinkään päätöksentekoon. Näin ihmiset voivat jatkaa arkeaan ja yritykset kaupankäyntiään turvallisin mielin, kunnes pysyvät sopimukset EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta saadaan tehtyä.”

Hän muistuttaa, että Britanniassa asuu tuhansia suomalaisia ja esimerkiksi Suomen suurimmalle vientialalle metsäteollisuudelle maa on toiseksi suurin vientimaa. Maan putoaminen kerrasta pois EU:n sisämarkkinoilta tullimuurin taakse olisi iso isku keskinäiselle kaupalle.

”Siirtymäaikaa on mahdollisuus jatkaa maksimissaan kaksi vuotta, mutta ei pitkä välitilassa roikkuminen ole toivottavaa. On parempi joko erota tai sitten perua eroaikeet kokonaan.”

Jäsenmaat kokoontuvat sunnuntaina Brysseliin ylimääräisen Brexit-kokoukseen käsittelemään virallista erosopimusta. Samalla käydään keskustelua myös tulevan EU-Britannia-suhteen poliittisista päälinjoista. Juridisesti näitä tulevaisuuden sopimuksia voidaan kuitenkin tehdä vasta kun Britannia on virallisesti eronnut.

”On kuitenkin aivan selvää ettei Britannia voi EU:n ulkopuolella saada parempia etuja kuin jäsenmaat. Alustavien päälinjojen mukaan maa näyttäisi haluavan olla mukana lähes kaikissa EU:n toiminnoissa myös jatkossa. Se on tietenkin erinomaista, mutta herättää entistä isommin kysymyksen, miksi ylipäätään erota?” Virkkunen kysyy.

Puhereferaatti / Pohjanmaan Kokoomuksen piirikokouksessa Kokkolassa la 24.11. klo 13.

Henna Virkkunen - Kokoomus