Lukutaito paras keino torjua valeuutisia

Nyt vietetään Sanomalehtiviikkoa. Koulujen ja sanomalehtien yhteiskampanjan teemana on tänä vuonna vaikuttaminen. Suomalaiset tunnetaan lukijakansana, mutta nuorten lukuharrastus on huolestuttavasti hiipumassa. Digitalisaation aikana hyvä lukutaito ja kriittinen ajattelu on noussut entistäkin tärkeämmäksi. Siksi mediakasvatuksen eteen on tehtävä työtä.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa leviävät valeuutiset, vihapuhe ja propaganda ovat niin Euroopassa kuin kansainvälisestikin iso keskustelun aihe. Viime vuoden eurobarometrissä 68 prosenttia eurooppalaisista sanoi törmänneensä valeuutisiin vähintään viikottain.

Internetin ansiosta meillä on pääsy reaaliaikaisesti tietoon ympäri maailmaa. Sen kääntöpuolena kuitenkin myös disinformaatiota voidaan levittää todella nopeasti ja kohdennetusti suurille ihmisjoukoille ja vaikuttaa poliittiseen ilmapiiriin, vaalituloksiin, talouteen.

Mediayhtiöillä ja internetalustoilla on suuri vastuu etsiä keinot valeuutisten estämiseen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huolehtia kansalaisten valmiuksista pärjätä digitaalisessa maailmassa.

Kansalaisten hyvä yleissivistys ja lukutaito, digitaaliset taidot ja laadukas, vapaa media ovat parhaat keinot torjua propagandaa ja valeuutisia. Näistä on pidettävä kiinni.

Suomessa monet perusasiat ovat hyvällä mallilla. Meillä niin aikuisten kuin lastenkin lukutaito on edelleen maailman kärkeä. Digitaalisissa taidoissa suomalaiset ovat EU-maiden ykkösiä. Maailman lehdistönvapausindeksissä Suomi on maailman kärkisijoilla.

Eurobarometrin kyselyssä suomalaiset erottuivatkin muista maista: Suomalaiset raportoivat nähneensä valeuutisia kaikkein vähiten. Myös suomalaisten luottamus niin maan sanomalehdistöön, televisioon kuin radioonkin oli EU-maiden korkein.

Samoin viime vuonna julkistetussa Open Society Instituten tutkimuksessa suomalaisten medialukutaito nousi 35 Euroopan maan vertailussa parhaaksi. Sen perusteella arvioitiin että suomalaisilla on Euroopan paras vastustuskyky valeuutisia ja propagandaa vastaan.

Tähän ei kuitenkaan pidä tuudittautua. Vaikka meillä on kykyä itse ajatella, analysoida ja kriittisesti tarkastella tietoa, myös myös propagandakoneisto muuttuu koko ajan taitavammaksi. Internetissä jakamamme data tarjoaa algoritmeille ja tekoälylle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia kohdentaa viestiä entistä tehokkaammin.

Siksi perusosaamisesta on pidettävä huolta. Opetusministeriön Lukuliike, nyt meneillään oleva Sanomalehtiviikko, samoin kuin EK:n johdolla alkuvuodesta lanseerattu #OperaatioAnkka, jossa kaikille kymmenvuotiaille tilataan kuukaudeksi Aku Ankka, ovat erinomaista työtä lukutaidon ja mediakasvatuksen edistämiseksi. Lukutaito on suomalaisten arvokkain pääoma läpi historian. Siitä kannattaa pitää huolta myös tulevaisuudessa.

Iltalehden blogi 28.1.2019.