Tekijöiden oikeudet varmistettava myös digiaikana

Kokoomusmepit kannattavat tiistaina äänestettävän EU:n tekijänoikeusdirektiivin hyväksymistä.

”Direktiivi ei varmasti ole täydellinen, mutta se on viiden vuoden neuvotteluiden tulos ja kelpo kompromissi. Tekijöiden oikeudet on varmistettava myös digiaikana. Toisten työtä ei saa luvatta kaupallisesti hyödyntää. Se on reilu ja tarpeellinen periaate myös digimaailmassa”, Henna Virkkunen sanoo.

Direktiivissä eniten kiistaa on herättänyt suojatun sisällön käyttöä verkkopalvelussa koskeva entinen artikla 13, joka lopullisessa tekstissä on artikla 17. Erityisesti bloggarit ja tubettajat ovat pelänneet verkkoalustojen tiukentavan sen johdosta automaattista suodatusta niin, että sisältöä estettäisiin ja vedettäisiin pois myös aiheetta.

”Tekijänoikeusdirektiivi ei uhkaa sananvapautta. Se ei tarkoita suodattimia tai blokkausta. Niiden verkkoalustojen, joiden pääbisnes on jakaa ja promota yleisölle tekijänoikeuden suojaamaa sisältöä, on saatava tähän lupa tai lisenssi. Meemejä, giffejä ja karikatyyreja voi ladata jatkossakin”, Petri Sarvamaa painottaa.

Erityisen tärkeänä kokoomusmepit pitävät tekijänoikeusdirektiivin hyväksymistä luovien alojen kannalta.

”Se parantaa jatkossa muun muassa lehdenkustantajien, muusikoiden, valokuvaajien, toimittajien, kirjailijoiden ja teatterintekijöiden neuvotteluasemaa suurten verkkoalustojen suuntaan. Molemmat osapuolet hyötyvät yhteistyöstä, mutta nyt niiden välillä on epäsuhta, joka vain jyrkkenisi ilman tätä lakia”, Sirpa Pietikäinen muistuttaa.

Tekijänoikeusdirektiivi on eurooppalainen yleinen puitelaki. Kun se on hyväksytty, jokaisen jäsenmaan pitää päivittää omat tekijänoikeuslakinsa vastaamaan sen päälinjoja kahden vuoden kuluessa. Jokaiselle jäsenmaalle, myös Suomelle, jää tässä siis myös omaa liikkumavaraa.EU-parlamentti keskustelee ja äänestää direktiivin lopullisesta hyväksymisestä tiistaina.

Henna Virkkunen - Kokoomus