Kestävät investoinnit eivät uhkaa hiilinieluja

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mielestä hallitusneuvottelijat eivät juuri parempaa vappulahjaa olisi voineet saada, kuin Metsä Groupin suunnittelema Kemin biotuotetehdas.

”Sen lisäksi että investointi tuo työtä ja vientituloja, se myös nostaa tuntuvasti Suomen uusiutuvan energian määrää ja tuo markkinoille lisää biopohjaisia tuotteita fossiilisia raaka-aineita korvaamaan. Juuri tämän eteen Euroopan unionissa on viime vuodet tehty työtä”, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa myös uuden tehtaan vaatimat investoinnit liikenneinfrastuktuuriin ovat nekin linjassa eurooppalaisten tavoitteiden kanssa. Päärata Helsingistä Tornioon saakka on juuri nostettu CEF-asetuksessa EU:n liikennerahoituksen piiriin. Virkkunen toimi asetuksessa EU-parlamentin neuvottelijana.

”Uuden hallituksen on nyt sitouduttava osaltaan tekemään tarvittavat liikenneinvestoinnit. Ne eivät hyödytä pelkästään pohjoista, vaan koko Suomea”, Virkkunen sanoo.

Hän pitää käsittämättömänä vihreiden asettumista poikkiteloin uuden investoinnin edessä.

”Metsät kasvavat Suomessa enemmän kuin koskaan. Niiden käyttöä voidaan edelleen kestävästi lisätä toisin kuin vihreät väittävät. Erityisesti Pohjois-Suomessa laskelmien perusteella puuta riittää hyvin”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa, että vielä viisi vuotta sitten Äänekosken biotuotetehdasinvestoinnin aikaan silloinen vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri piti vastaavaa tehdasta merkittävänä ekotekona, ja käynnisti pilottihankkeen tehtaan ympäristölupien vauhdittamiseksi. Nyt kelkka näyttää omituisesti kääntyneen.

”Biotuotetehtaassa on kyse juuri sellaisesta investoinnista, joita nyt tarvitaan. Samalla kun saamme Suomeen lisää työtä, voimme osaltamme olla ratkaisemassa suuria globaaleja haasteita niin puhtaan energian kuin uusien biopohjaisten tuotteidenkin kautta. Sekä Suomi että maapallo voittavat”, Virkkunen sanoo.

Virkkunen on Euroopan parlamentin teollisuus-, energia- ja tutkimusvaliokunnan jäsen. Hän evästi hallitusneuvottelijoita Kokoomuksen Sinisessä vapussa Seinäjoella suomalaisen työn päivänä 1.5.2019.