Suomesta akkuteollisuuden kärkimaa

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen perää nopeita toimia akkuteollisuuden kestävyyden edistämiseksi.  “Liikenteen sähköistyminen ja uusiutuvan energian varastoinnin lisääntyminen ovat nostaneet huimasti akkujen kysyntää. Tässä Suomella on isot mahdollisuudet”, perjantaina Sotkamossa ja Kajaanissa puhunut Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan Eurooppa on tällä hetkellä miltei täysin riippuvainen akkujen tuonnista Kiinasta. ”Akkuteollisuus ei ole kestävällä pohjalla. Siihen liittyy monia ympäristölle haitallisia ja epäeettisiä käytäntöjä”, Virkkunen muistuttaa.

Hän pitää kaksinaismoralistisena sitä, että pitkälti samat tahot jotka voimakkaasti ajavat nopeaa siirtymistä sähköautoihin, haluavat estää kaivoshankkeet.

”Jos jossakin päin maailmaa kaivosteollisuutta pitäisi voida kestävästi ja turvallisesti harjoittaa, kyllä korkean osaamisen Suomen tulisi olla sellainen maa”, Virkkunen sanoo.

Virkkunen haluaa vauhdittaa eurooppalaista akkustrategiaa, jonka tavoitteena on kehittää kokonaan eurooppalainen arvoketju akkutuotannolle, aina raaka-aineista uudelleenkäyttöön asti. Euroopan unioni tukee alan kehitystä 200 miljoonan euron tutkimus- ja tuotekehityspotilla. EU:n akkualan yhteenliittymään on lokakuusta 2017 liittynyt noin 260 teollista- ja innovointitoimijaa, ja verkosto on kerännyt jo 100 miljardin euron edestä yksityisiä sijoituksia.  Useita hankkeita ja investointeja on julkistettu ympäri Eurooppaa.

”Tässä Suomi on avainasemassa. Olemme Euroopan ainoita maita, jossa kaikki akkumetallit löytyvät maaperästä. Sotkamoon rakenteilla oleva Terrafamen akkukemikaalitehdas on tärkeä askel koko Euroopan akkuteollisuudelle”, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mielestä Suomessa pitäisi varmistaa, että myös vanhempien kaivosten ympäristöluvat ja -vastuut ovat ajan tasalla. EU-komission parhaillaan valmistelemiin akkujen kestävyyskriteereihin Virkkunen haluaa sisällyttää koko raaka-aineiden hankintaketjun ja jalostuksen.  ”Läpinäkyvyys parantaa toiminnan laatua ja tuo Suomelle ja Euroopalle kilpailuetua”, Virkkunen painottaa.

Henna Virkkunen toimii Euroopan parlamentin teollisuus-, energia- ja tutkimusvaliokunnassa sekä liikennevaliokunnassa. Hän vieraili perjantaina Sotkamossa Terrafamella ja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.