Tekstiilit kiertotalouden luupin alle

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on tyytyväinen, että nyt tekstiilit on nostettu ensimmäistä kertaa luupin alle EU-komission keskiviikkona julkistamassa kiertotalouden toimintasuunnitelmassa.

”Viime vuosina Euroopassa on tehty paljon toimia muovijätteen vähentämiseksi. Seuraava iso urakka on tekstiiliteollisuuden kääntäminen kestävälle uralle. Nyt komissio esittää ensimmäisiä askelia tähän suuntaan”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa, että tekstiiliteollisuus aiheuttaa jo enemmän päästöjä kuin maailman lento- ja rahtilaivaliikenne yhteensä. Samanaikaisesti yli 70 prosenttia EU:ssa myydyistä tekstiileistä päätyy joko kaatopaikalle tai poltettavaksi.

”Tämä on valtavaa tuhlausta sekä ympäristön että talouden näkökulmasta. Puhumattakaan monista muista pikamuotiin ja kertakäyttökulttuuriin liittyvistä ongelmista”, Virkkunen muistuttaa.

Euroopan unionissa myydyistä tekstiileistä yli puolet tuotetaan kolmansissa maissa. Avoimuuden lisäämiseksi komissio ehdottaa nyt sähköistä tietopankkia, jonne kerättäisiin tietoa tuotteiden alkuperästä ja tuotantoketjuista.

“Datan keräämisen ja jakamisen avulla voidaan siirtyä kohti vastuullisempia tuotantoketjuja. Jotta kiertotalous pyörii kunnolla, tarvitaan kierrätysraaka-aineille selkeät standardit ja aidot markkinat. Tämä edellyttää tarkkoja tietoja materiaalien alkuperästä”, Virkkunen sanoo.

Jo aiemmin päätetty jätedirektiivi velvoittaa kaikkia EU-jäsenmaita järjestämään tekstiilijätteelle erilliskeräyksen vuodesta 2025 alkaen. Vielä nyt Suomessakin heitetään vanhat vaatteet sekajätteeseen poltettavaksi.

”Kannustan Suomen hallitusta nyt rivakasti uudistamaan jätelain. Suomella olisi mahdollisuus nousta kestävän tekstiiliteollisuuden edelläkävijäksi maailmassa. Meidän yrityksistämme löytyy useita huippuluokan innovaatioita sekä puupohjaisissa että kierrätyskuiduissa”, Virkkunen kehuu. Esimerkeiksi hän nostaa Spinnovan, Ioncellin, Touchpointin, Metsä Springin ja Infinited Fibren.

Komission tuoreessa kiertotalouden toimintasuunnitelmassa esitetään 50 eri toimenpidettä, joilla vauhditetaan tekstiilien, pakkausten, muovin, elektroniikan, rakennussektorin ja akkuteollisuuden siirtymää kohti kiertotaloutta. Luvassa on uudistuksia muun muassa tuotteiden suunnitteluun, viherpesun valvontaan ja kuluttajien oikeuteen korjauttaa tuotteita. Teollisuuslaitosten päästöjä minimoiva direktiivi sekä jätteiden siirtoa unionin ulkopuolelle jatkokäsittelyyn koskeva asetus päivitetään.

”Jatkossa tavoitteena on, ettei Euroopassa syntyisi enää lainkaan jätettä, vaan kaikki raaka-aineet käytettäisiin yhä uudelleen. Se vahvistaisi huimasti sekä Euroopan taloutta että ympäristön tilaa. Suomalaisille yrityksille ja kestäville innovaatioille tämä tuo paljon mahdollisuuksia”, Virkkunen arvioi.