Kiinan on lopetettava villieläinkauppa

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) vaatii Kiinaa sulkemaan villieläintorinsa ja kieltämään villieläinkaupan pysyvästi. Virkkunen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle, jossa hän vaatii unionia lisäämään ulko- ja kauppapoliittista painetta, jotta torit suljettaisiin pysyvästi.

– Tiedot nyt käsillä olevan pandemian alkuperästä ovat vielä alustavia, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan eläimissä esiintynyt virus on siirtynyt toisen eläimen kautta ihmiseen Wuhanin villieläintorilla Kiinassa. Kiinaa on jo pitkään vaadittu pysäyttämään villieläinkauppa, mutta vaatimukset eivät ole tuottaneet tulosta, Virkkunen sanoo.

SARS-epidemian aikana Kiina sulki villieläintorit väliaikaisesti, mutta poisti kiellon epidemian laannuttua. Myös 2000-luvun alussa levinneen SARS-viruksen on todettu siirtyneen eläimistä ihmiseen kiinalaisella villieläintorilla.

– Monilla toreilla eläviä villieläimiä pidetään pienissä häkeissä vieri vieressä ja hygienia on heikkoa. Verta ja ulostetta on runsaasti ja sellaiset eläinlajit, jotka eivät luonnossa koskaan kohtaisi, viettävät tunteja toistensa lähellä. Tämä luo viruksille otolliset olosuhteet siirtyä lajista toiseen, myös ihmiseen. Tällainen toiminta on riski koko maailmalle, kuten nyt käsillä oleva pandemia osoittaa, Virkkunen sanoo.

Uuden koronaviruksen levittyä Kiina on ilmoittanut sulkevansa torit ja kieltävänsä villieläinkaupan, mutta Virkkusen mukaan vaarana on, että kielto jää todellisuudessa väliaikaiseksi eikä sitä noudateta kaikkialla.

– Kiinan ilmoituksen mukaan villieläinkauppa on edelleen sallittua turkiksia, lääkkeitä ja tutkimusta varten. Riskinä on, että näitä poikkeuksia käytetään väärin ja kauppa jatkuu. Kyse on myös taloudellisesti merkittävästä alasta, joka muodostaa ison osan tuloista monelle Kiinan maaseudulla asuvalle.

Virkkusen mukaan Kiina yrittää nyt kaikin keinoin väistää omaa vastuuta viruksen synnystä ja sen leviämisestä. Oman epidemiansa Kiina on tämänhetkisten tietojen mukaan saanut kuriin, mutta virus ehti ennen tätä levitä jo lähes kaikkialle maailmaan.

– Muun muassa Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet välittävät ahkerasti kuvaa, jonka mukaan Kiina on tilanteeseen syytön. Ei ole. Riskit on tiedetty jo pitkään. Eksoottisten villieläinten kauppaa ja syömistä on laajasti pidetty aikapommina, joka räjähtää käsiin pandemian muodossa ennemmin tai myöhemmin. Silti villieläinkauppaa ei ole kielletty, minkä lisäksi viruksen leviämistä pyrittiin peittelemään aivan liian pitkään, Virkkunen kertaa.

– Vaikka Kiina on sittemmin tehnyt monia asioita oikein, ovat nämä virheet osoittautuneet kohtalokkaiksi. Nyt tärkeintä on, että vastaavat tapahtumaketjut pystytään jatkossa estämään. Sen osana villieläinten myynti on kiellettävä myös Kiinassa ja sitä on valvottava tarkasti.

Henna Virkkunen - Kokoomus