Unkarin demokratia on hajoamassa

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on huolissaan Unkarin uudesta hätätilalainsäädännöstä, joka siirtää maan parlamentin määrittelemättömän pitkälle istuntotauolle. Sen aikana valtaa käyttää Unkarin pääministeri Viktor Orbánin hallitus.

– Orbán näyttää noudattavan vanhaa sananlaskua, jonka mukaan ”hyvää kriisiä ei koskaan pidä hukata”. Uusi laki antaa Orbánille mahdollisuuden jättää mitä tahansa olemassa olevaa lainsäädäntöä soveltamatta. Kun parlamentin toiminta on siirretty tauolle, hallituksen toiminnasta raportoidaan vain parlamentin puhemiehelle ja parlamenttiryhmien puheenjohtajille, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan nyt hyväksytyt toimet ovat hälyttäviä erityisesti, kun ne sijoitetaan osaksi pidempää jatkumoa.

– Orbánin hallitus on järjestelmällisesti kaventanut median, kansalaisyhteiskunnan ja tieteen liikkumatilaa sekä keskittänyt valtaa itselleen tavalla, joka ei ole demokraattisen yhteiskunnan pelisääntöjen mukaista. Luottamukseni siihen, että Orbán käyttäisi nyt saamiaan valtuuksia jotenkin toisin, eli kunnioittaisi demokratiaa ja oikeusvaltiota, on täysi nolla, Virkkunen sanoo.

Virkkunen on huolestunut erityisesti siitä, miten Orbán aikoo käyttää hätätilavaltuuksia suhteessa Unkarin mediaan, joka on jo nykyisellään tiukasti pääministerin otteessa.

– Hätätilalaki asettaa tiukkoja sanktioita ”väärän tiedon” levittämisestä. Olen huolissani, miten tätä lopulta tulkitaan, eli käytetäänkö lakia journalistien painostamiseen tai rankaisemiseen raportoinnista, jossa arvostellaan hallitusta.

Euroopan parlamentin oikeus- ja sisäasioiden valiokunta on jo vaatinut EU-komissiota aloittamaan tutkinnan Unkarin uudesta lainsäädännöstä.

– Poikkeustila asettaa kaikki länsimaiset yhteiskunnat tilanteeseen, jossa riskit oikeusvaltio- ja demokratiaperiaatteiden rikkoutumisesta ovat tavanomaista suurempia. Yhteiskunnat, joissa kyseisillä periaatteilla on jo aiemmin pyyhitty lattia, ovat vaarassa ajautua yhä syvemmälle autoritärismin kierteeseen, Virkkunen sanoo.

– Kun tällaisessa kierteessä ajautuu riittävän syvälle, on sieltä erittäin vaikea enää nousta. Unkari on nyt todella lähellä tätä rajaa ja sen demokratia lähellä hajoamista.

Kuva: EPP / CC BY 2.0

Henna Virkkunen - Kokoomus