Koronaviruksen alkuperästä tehtävä riippumaton selvitys

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan uuden SARS-CoV-2 -koronaviruksen alkuperästä tarvitaan riippumaton kansainvälinen selvitys. Aihe on ollut tänään asialistalla Maailman terveysjärjestö WHO:n yleiskokouksessa, joka on järjestön korkein päättävä elin.

– Läpi pandemian on paljastunut yksityiskohtia, jotka asettavat Kiinan julkisuuteen kertomat tiedot kyseenalaisiksi. Tiedämme jo nyt, että Kiina salaili epidemiaansa aivan liian pitkään, millä oli suuri vaikutus siihen, että virus pääsi leviämään maailmalla. Näistä syistä on tärkeää, että viruksen alkuperä selvitetään mahdollisimman kattavasti ja riippumattomien asiantuntijoiden toimesta, Virkkunen sanoo.

Euroopan unionin johdolla tehty selvitystä vaativa aloite on saanut taakseen yli 120 maan tuen. Aloitteessa vaaditaan viruksen alkuperän ”riippumatonta, itsenäistä ja kattavaa” selvittämistä muun muassa kenttätutkimusten keinoin sekä WHO:n kriisitoimien kokonaisvaltaista arviota.

– Aiheesta liikkuu nyt paljon virheellistä ja vahvistamatonta tietoa, kun Kiina yrittää välttää vastuutaan sekä disinformaation että diplomatian keinoin. Sen seurauksena Wuhania ei edes mainita aloitteessa viruksen alkulähteenä ja monen käsitys siitä, miten Kiina on kriisissä toiminut, on päässyt hämärtymään.

Virkkusen mukaan sovitteleva lähestymistapa on kuitenkin perusteltu, sillä tärkeää olisi, että Yhdysvallat ja Kiina saataisiin asettumaan aloitteen taakse.

– Nykyisestä tilanteesta pitää kerätä kaikki se oppi, joka otettavissa on. Lisäksi luottamuksen rakentaminen globaalisti edellyttää, että avoimiin kysymyksiin saadaan luotettavia vastauksia. On hyvä, että EU on ottanut tämän varmistamisessa johtavan roolin myös globaalisti, Virkkunen arvioi.

Virkkusen mukaan keskustelua on jatkossa käytävä myös WHO:n roolin vahvistamisesta, ei vain nykyisen kriisin kohdalla tehdyistä virheistä.

– Järjestöä on kritisoitu kriisinhoidosta ja virheistä oppiminen on tärkeää, mutta suurin virhe kaikista on ollut se, kuinka heikolle rahoitukselle ja mandaatille WHO on jätetty. Pandemiakriisi osoittaa, että WHO:lle on lisättävä sekä toimivaltaa että rahoitusta, jotta globaali koordinaatio on tulevien terveysuhkien edessä tehokkaampaa, Virkkunen sanoo.