Puolalla on mahdollisuus muuttaa suuntaa

Puolassa äänestetään tänään presidentinvaalien toisella kierroksella. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan vaalit ovat Euroopan vuoden 2020 tärkeimmät. Istuva presidentti Andrzej Duda ja vastaehdokas Rafal Trzaskowski ovat mielipidemittauksissa tasoissa.

Virkkunen toivoo oppositiopuolue Kansalaisfoorumin ehdokkaan Rafal Trzaskowskin voittovan vaalit. Kansalaisfoorumi on Kokoomuksen sisarpuolue ja Varsovan pormestarina toimiva Trzaskowski entinen EPP-ryhmän europarlamentaarikko, joka toimi aiemmin myös samaa nimeä kantavan europuolueen varapuheenjohtajana.

”Hallituksessa olevan Laki ja oikeus –puolueen johto kontrolloi tällä hetkellä sekä parlamentin enemmistöä että presidenttiä. Trzaskowski nousee presidentiksi, voi hän veto-oikeudellaan pysäyttää hallituksen lakihankkeita ja pakottaa sen neuvottelupöytään opposition kanssa”, Virkkunen sanoo.

Presidentin valtaoikeudet ovat rajatut, mutta Puolan perustuslaki antaa presidentille veto-oikeuden, jonka kumoamiseen tarvitaan kolmen viidesosan enemmistö maan parlamentissa. Pelkillä hallituksen äänillä veto-oikeuden kumoaminen ei onnistu.

”Puolan sisäisen kehityksen lisäksi vaaleilla on myös laajempaa merkitystä EU:n tulevaisuudelle. Istuva presidentti Duda on kautensa aikana toiminut oikeistopopulistisen hallituksen takuumiehenä, kun oikeusvaltiota ja kansalaisoikeuksia on heikennetty. Vaalikampanjansa aikana hän on verrannut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamista kommunismiin, ja sanonut sen olevan vielä tätäkin vaarallisempi ideologia. Puolassa, kuten muuallakin entisessä itäblokissa, tällä vertauksella on poikkeuksellisen raju kaiku”, Virkkunen sanoo.

”Puolan oikeusvaltiokehitys on tuottanut EU:ssa päänvaivaa jo vuosia. Jos Trzaskowski valitaan, kaventaa se hallituksen liikkumatilaa myös EU-pöydissä, jossa se on avoimesti tukenut muun muassa Unkarin hallituksen oikeusvaltiota rapauttavia toimia”, Virkkunen arvioi.

Trzaskowskin kannatus on noussut mielipidemittauksissa tasaisesti sen jälkeen, kun hän toukokuussa ilmoittautui mukaan presidenttikisaan.

”Trzaskowskin työ Euroopan parlamentissa, ministerinä ja Varsovan pormestarina on osoittanut tämän sitoutuneisuuden eurooppalaisiin arvoihin ja demokratiaan. Yhden henkilön varaan ei voi laskea kaikkea, mutta Trzaskowskin voitto olisi käännekohta kehitykselle, jossa Puola luisuu yhä lähemmäs autoritääristä hallintoa. Se tarjoaisi oppositiolle huomattavasti paremmat lähtökohdat myös seuraaviin parlamenttivaaleihin”, Virkkunen arvioi.