Fideszin lähtö EPP-ryhmästä on pitkän työn tulos

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) pitää tervetulleena Unkarin valtapuolueen Fideszin päätöstä lähteä EPP-ryhmästä Euroopan parlamentissa. Kokoomus ja sen europarlamentaarikot ovat työskennelleet pitkään päätöksen eteen.

Virkkusen mukaan Fideszin päätös jättää ryhmä ei ollut vapaaehtoinen, vaikka puolue kotiyleisölleen niin väittää.

– Tänään suurella enemmistöllä hyväksytyt EPP-ryhmän uudet säännöt olisivat johtaneet Fideszin sulkemiseen kaikkien keskeisten vastuupaikkojen ulkopuolelle. Viktor Orbánin päätös tuli näiden sääntöjen hyväksymisen jälkeen. Fidesz lähti pakotettuna, ei vapaaehtoisesti, Virkkunen sanoo.

– Kokoomus on vastustanut Fideszin jäsenyyttä ryhmässä ja tehnyt pitkäjänteistä työtä puolueen erottamiseksi EPP-puolueesta. Ryhmän osalta tuo tavoite on nyt saavutettu ja olen siitä todella iloinen.

Fideszin jäsenyys EPP-europuolueessa on ollut jäädytettynä jo vuodesta 2019. Useat EPP:n jäsenpuolueet ovat vaatineet Fideszin erottamista, mutta koronapandemia on hidastanut prosessia.

Fideszin lähtö ei Virkkusen mukaan kuitenkaan ratkaise suurinta ongelmaa, eli Unkarin huolestuttavaa kehitystä.

– Unkarin tilanteeseen on herätty Euroopassa aivan liian myöhään. Eri maiden oikeusvaltiokehitystä seuraavat tahot ovat varoittaneet Unkarin kehityksestä jo 2010-luvun alusta lähtien. Unkarin demokratia on jo ajautunut tielle, josta harvoin enää palataan, Virkkunen sanoo.

– Kun median, kansalaisyhteiskunnan sekä tieteen ja tutkimuksen vapautta kavennetaan riittävästi, purkautuvat edustukselliselta demokratialta ne peruspilarit, joiden varaan kansalaisten vaaleissa tekemät valinnat rakentuvat. Fideszin ero EPP-ryhmästä ei ratkaise mitään näistä, vaan työtä on edelleen jatkettava.

Henna Virkkunen - Kokoomus