Afganistanin kaaos on valtava epäonnistuminen 

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) pitää Afganistanin kaaottista tilannetta valtavana epäonnistumisena. Virkkusen mukaan on ilmeistä, että tilannekuva Afganistanin hallituksen joukkojen taistelutahdosta ja Talibanin odotetusta etenemisvauhdista on ollut täysin väärä.

”Päätöksestä vetäytyä Afganistanista voi olla montaa mieltä, mutta vetäytymisen aikataulua laadittaessa olisi ehdottomasti tullut varmistaa, että maassa olevien diplomaattien sekä kansainvälistä liittoumaa avustaneiden afganistanilaisten turvallisuus pystytään takaamaan”, Virkkunen sanoo.

”Päätös evakuoida suomalaisia rauhanturvaajia avustaneita afganistanilaisia oli oikea, mutta tuliko se liian myöhään? Pahoin pelkään, että evakuointeja saadaan tässä tilanteessa tehtyä vain vähän ja monet liittoumaa tukeneet jäävät maahan kokemaan Talibanin kostotoimet.”

Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa istuva Virkkunen on huolissaan erityisesti afganistanilaisten naisten ja tyttöjen tilanteesta.

”Tiedämme, minkälaista tyranniaa ja sortoa Taliban-hallinto viime kerralla harjoitti, erityisesti maan tyttöjä ja naisia kohtaan. Ei ole mitään syytä olettaa, että tällä kerralla olisi toisin. Tämä vetää todella surulliseksi, koska Talibanin noustua valtaan afganistanilaisten naisten ja tyttöjen auttamiseen on vain vähän keinoja.”

Virkkusen mukaan riskinä on, että länsimaita vastaan toimivat terroristiryhmät saavat Afganistanista uuden suojasataman. Lisäksi huolena on maahan jäänyt, Afganistanin kaatuneen hallituksen joukoille luovutettu sotilaskalusto, joka päätyy nyt monelta osin Talibanin käsiin.

”Ymmärrän hyvin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin argumentin, että kansainväliset joukot eivät voi jäädä maahan ikuisesti. Silti en voi välttyä ajatukselta, että vetäytyminen näin nopealla aikataululla tilanteessa, jossa istuvan hallituksen suosio on matala, korruptio rehottaa ja turvallisuusjoukkojen taistelutahto on olematon, oli käytännössä Afganistanin luovuttamista takaisin Talibanin hallintaan. Yllätyksenä tuli se, kuinka nopeasti Talibanin eteneminen tapahtui. Ei itse lopputulos.”