Henna Virkkunen vakoiluohjelmistojen väärinkäyttöä käsittelevään tutkintavaliokuntaan

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) on valittu jäseneksi Pegasus-ohjelmiston ja vastaavien vakoiluohjelmistojen väärinkäyttöä selvittävään tutkintavaliokuntaan Euroopan parlamentissa.

– Pegasus on sotilasluokan vakoiluohjelmisto, jota on laajasti väärinkäytetty eri maissa toimittajien, ihmisoikeusaktivistien ja oppositiotoimijoiden älypuhelimiin. Vakoiluohjelmisto voidaan asentaa älypuhelimeen etänä, eikä siitä jää jälkiä. Se peilaa tehokkaasti puhelimen salattuja viestejä, esimerkiksi WhatsAppista ja Signalista, sekä muuttaa sen valvontalaitteeksi, kun mikrofoni ja kamera kytketään päälle, kertoo Virkkunen.

Puolan PiS-hallitus käytti Pegasusta poliittisten vastustajien ja syyttäjien tarkkailuun. Myös toisessa EU:n jäsenvaltiossa Unkarissa Fidesz-hallituksen syytetään käyttäneen Pegasus-ohjelmistoa toimittajia vastaan.

– On ratkaisevan tärkeää, että tällaista teknologiaa ei käytetä laittomasti. Puolan ja Unkarin huolestuttavat esimerkit ovat anteeksiantamattomia. Näiden hyökkäysten seuraukset ovat laajempia kuin yksittäisille uhreille aiheutunut vahinko, sillä ne vaikuttavat demokratia- ja oikeusvaltiokehitykseen, Virkkunen sanoo.

Virkkunen korostaa, että lisääntyvät laittoman valvonnan uhat tulee tunnistaa. Toimenpiteitä demokratiaan ja kansalaisten oikeuksiin kohdistuvien riskien lieventämiseksi tarvitaan.

– Poliittisten vastustajien ja toimittajien laiton salakuuntelu ei ole ainoastaan EU:n lainsäädännön, vaan myös EU:n perusarvojen, kuten lehdistön vapauden ja sananvapauden vastaista. Pegasus-ohjelmiston väärinkäyttö ei kuitenkaan ole vain Puolan tai Unkarin ongelma. Kyse on turvallisuudestamme Euroopassa. Uudet valvontatyökalut asettavat merkittäviä haasteita yksityisyydensuojalle. On selvää, että meihin kohdistuvilla vaikutusyrityksillä ja vakoilulla tulee olla vakavia seurauksia.

Tutkintavaliokunta on Euroopan parlamentin asettama valiokunta, joka tutkii epäilyjä tapahtuneesta EU-lainsäädännön rikkomuksesta tai epäkohdasta. Tutkintavaliokunnan toimikausi kestää 12 kuukautta.