Henna Virkkunen teollisuusvaliokunnan pääneuvottelijaksi uuteen kyberasetukseen

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) on valittu Euroopan parlamentin teollisuus-, energia- ja tutkimusvaliokunnassa (ITRE) pääneuvottelijaksi kyberturvallisuusasetukseen. Uuden asetuksen tarkoitus on luoda yhteiset kyberturvallisuussäännökset kaikkiin Euroopan unionin instituutioihin ja täten vahvistaa EU:n valmiutta reagoida erilaisiin kyberuhkiin.

– Kyberturvallisuuden tasoa on nostettava kaikilla sektoreilla, niin myös Euroopan unionin hallinnossa ja virastoissa. Erilaisilla kyberhyökkäyksillä voidaan aiheuttaa massiivista vahinkoa. Näihin uhkiin on varauduttava nykyistä paremmin, Virkkunen sanoo.

Digitaalisuuden eteneminen, etätyön nopea kasvu ja ICT-palveluiden ulkoistukset ovat lisänneet tarvetta varmistaa yhtenäinen toimintamalli ja kyberturvallisuus joka tilanteessa.

”Tähän mennessä eri instituutioiden varautuminen kyberuhkiin on ollut vaihtelevaa, samaan aikaan kun EU:hun kohdistuvien kyberhyökkäysten määrä on kasvanut rajusti. On välttämätöntä että sekä tekniset valmiudet, osaaminen että resurssit näiden uhkien torjumiseen ovat riittävät”, Virkkunen linjaa.

Kyberasetuksen myötä EU-instituutioiden kyberhyökkäysten sietokyky paranee ja resurssien käyttö tehostuu. Uudessa kyberturvallisuusasetuksessa esitetään muun muassa EU:n tietotekniikan kriisiryhmän CERT-EU:n toimintakyvyn kehittämistä, EU-instituutioiden kyberturvallisuuslautakunnan perustamista sekä kyberturvallisuussuunnitelmien laatimista kaikissa EU-instituutioissa. Lisäksi CERT-EU:n toiminta-aluetta tullaan laajentamaan EU:n omaksi kyberturvallisuuskeskukseksi.

Henna Virkkunen - Kokoomus