Putinin energia-ase hiipuu

Jos Putin todella luuli Venäjän marssivan muutamassa päivässä tervetulleena valloittajana Ukrainan pääkaupunkiin, hän erehtyi katkerasti. Kahdeksan kuukauden hyökkäyssota on rusikoinut Venäjän joukkoja armottomasti.

Maa on taloudellisesti ja poliittisesti eristetty, oman kansan ymmärrys alkaa olla koetuksella ja liittolaisetkin vähissä. Tuoreimmassa YK-äänestyksessä niitä oli neljä: Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Syyria ja Nicaragua. Ei tästä mitään hyvää voi ennustaa.

“Venäjän energiaa on pystytty korvaamaan muulla”

Putinille ainoa vahva ase suhteessa Eurooppaan on energia. Mutta senkin teho alkaa heikentyä. Isosta energiariippuvuudesta huolimatta EU-maat ovat kyenneet tekemään päätöksiä Venäjä-pakotteiden ulottamisesta myös energiaan. Vaikka päätöksiä on syntynyt liian vähän ja liian hitaasti, niitä on syntynyt kuitenkin. Kivihiilen tuontikielto astui voimaan elokuussa, ensimmäiset öljypakotteet joulukuussa. Kaasusta ei ole päätöstä tehty, mutta Venäjän kaasun osuus EU-markkinoilla on pudonnut 40 prosentista jo alle 10 prosenttiin. Mitä nopeammin tässä kyetään etenemään, sitä pienemmäksi Venäjän sotakassa käy.

Vielä loppukesästä Putin ennusti, että Eurooppa ”jäätyy kuin suden häntä” ilman Venäjän energiaa. Näin ei tule käymään. Pakon edessä Venäjän energiaa on pystytty korvaamaan muulla, vaikka ei se helppoa ole ollut. Näin myös Suomessa, jossa meilläkin aiemmin jopa 30 prosenttia energiasta tuli Venäjältä. Pääosin öljyä, mutta myös iso erä maakaasua, metsähaketta ja sähköä.

Jo ennestään Euroopan unioni oli sitoutunut vihreään siirtymään, mutta Putin on antanut hankkeelle nyt tuntuvasti lisäpotkua. Omiin energiainvestointeihin on todella laitettu vauhtia.

On kuitenkin selvää, että sään kylmetessä energiapula ja sen aiheuttama hintakriisi tulee koettelemaan EU-maiden kansalaisia. Energian saatavuudesta käydään kilpailua, jossa jäsenmaat paksummalla lompakolla pyrkivät eturiviin ja ehkä joku muukin yrittää Unkarin tapaan diilata takaovella Kremlin kanssa.

Suomalaiset ovat ottaneet tilanteen pragmaattisesti ja kriisin edessä vähentäneet tuntuvasti energiankulutusta. Tämä on järkevä toimintatapa.

Energiakriisi, hintojen nousu, inflaatio ja talouden taantuma kurittavat kaikki kotitalouksia, ja sitä kautta myös Euroopan yhtenäisyyttä. Jokainen rivien rakoilu pelaa vain Putinin pussiin. Siksi on koko ajan tärkeää muistaa mistä tässä on kyse: Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

“Ukrainan on voitettava tämä sota”

Meidän on pidettävä yhtä ja vahvistettava tukea Ukrainalle. Taloudellista apua ja raskasta aseistusta tarvitaan lisää. Venäjä on lyötävä.

Suomalaiset tämän tietävät erityisen hyvin. Se näkyy myös kesän eurobarometrissa, jossa kysyttiin EU-kansalaisten kantaa Ukrainalle annettuun tukeen. Se oli vahvaa läpi Euroopan, mutta suomalaiset olivat tässä omaa luokkaansa. Tuskinpa koskaan on meiltä näin vahvaa tukea tullut millekään EU-päätöksille kuin tässä.

Suomalaisten lähes yksimielisen kannatuksen saivat niin EU:n antama humanitaarinen tuki (96 %), sotaa pakenevien vastaanottaminen (96 %), Ukrainan taloudellinen apu (95 %), Venäjän talouspakotteet (88 %) kuin aseapu Ukrainaan (89 %). Yhtä ison tuen toimille antoivat vain ruotsalaiset, puolalaiset ja hiukan yllättäen myös portugalilaiset, vaikka ovat kaukana Venäjän rajasta.

Ukrainan sodassa on varauduttava vielä moniin vaikeisiin hetkiin. Sota ei pääty ennen kuin Venäjä vetäytyy Ukrainan maaperältä. Ukraina taistelee oman vapautensa, itsenäisyytensä ja demokratian puolesta. Tämä taistelu jatkuu joka päivä. Siksi mekään emme saa herpaantua. Jokainen voi omilla toimillaan tukea ukrainalaisia. Kanavia on useita. Euroopan unionin on yhdessä länsiliittouman kanssa kiristettävä pakoterengasta Venäjän ympärillä, ja annettava Ukrainalle sen tarvitsema tuki. Me pystymme siihen. Sillä Ukrainan on voitettava tämä sota.

Julkaistu Kokoomus.fi -blogissa 20.10.2022.