Suomen puolustettava kestävää metsänhoitoa 

”Suomen hallitukselta tarvitaan lujempaa yhteistä linjaa EU:n metsäkysymyksissä. Liian usein kanta on nyt hajanainen ja päätökset syntyvät niin myöhään, ettei niillä kyetä enää Euroopan tasolla vaikuttamaan”, Multian Sahan 70-vuotisjuhlissa perjantaina puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo.

Esimerkkinä hän nostaa esiin komission esittämän ennallistamisasetuksen, joka toisi Suomelle aivan ylivoimaisesti Euroopan suurimmat kustannukset. Tähän on herätty nyt kovin myöhään. Samoin kävi viime vuonna metsien ilmastotaksonomian kanssa. Siihenkin hallitus vatuloi kantaansa yli puoli vuotta, ja päätti vasta aivan kalkkiviivoilla vastustaa esitystä. Arvokas vaikuttamisen aika ja paikka jäi käyttämättä.

Virkkunen muistuttaa, että Suomen kantaa EU-pöydissä edustaa nimenomaan hallitus. 

”Suomen pitää pienenä maana olla hyvissä ajoin ja yhtenäisenä liikkeillä meille tärkeissä kansallisissa kysymyksissä. Metsäpolitiikka on ehdottomasti tällainen alue. Suomi on ylivoimaisesti Euroopan metsäisin maa, ja meillä myös metsätalouden merkitys kansantaloudelle on kaikkein suurin. Siksi Suomen on näissä kysymyksissä oltava erityisen valppaana”, Virkkunen painottaa. 

Hän muistuttaa että aktiivinen ja monipuolinen metsänhoito tukee sekä ilmastopolitiikkaa että luonnon monimuotoisuutta. 

”Metsät ovat meille suomalaisille niin arvokkaita, että oma intressimme on pitää niistä mahdollisimman hyvää huolta. Metsänhoidolliset päätökset on kuitenkin tehtävä lähellä metsiä, ei EU-tasolla”, Virkkunen sanoo.