Kuitupohjaiset tuotteet huomioitava pakkausasetuksessa

Euroopan komissio esittää uudessa pakkaus- ja pakkausjäteasetuksessa, että ravintoloiden tulisi siirtyä tulevaisuudessa pelkästään uudelleenkäytettäviin astioihin. Käytännössä tämä merkitsee, että nykyisistä helposti kierrätettävistä kuitupohjaisista take away -kupeista siirryttäisiin esimerkiksi muovisiin pestäviin pakkauksiin tai astioihin.

“Muutama vuosi sitten Euroopan unionissa haluttiin vähentää muovin käyttöä. Se on ollut hyvä suuntaus. Nyt muovi tekeekin kovaa paluuta, vaikka se ei välttämättä ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto”, europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) sanoo.

Hän muistuttaa, että kuitupohjaisten kertakäyttöastioiden korvaaminen kestoastioilla saattaa monesti jopa lisätä hiilidioksipäästöjä. Sekä energian että veden kulutus kasvaa astioiden pesun vuoksi. Rambollin tekemässä elinkaarilaskelmassa pahvikupit voittivat edelleen muovikupit.

“Pahvikuppi on moneen paikkaan jatkossakin ympäristövastuullinen valinta, kun se tehdään kestävästi kasvatetusta puusta ja lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti. On ikävää, ettei kuitukierrätystä EU-komissiossa tunnuta tunnistavan”, Virkkunen toteaa.

Henna Virkkunen jätti aiheesta kaksi kirjallista kysymystä komissiolle. Toinen koskee jätepuitedirektiivin toimeenpanoa ja toinen paperituotteiden tulevaisuutta uudessa pakkaus- ja pakkausjäteasetuksessa. Niissä vaaditaan muun muassa selvitystä sille, miksi komissio ei ota huomioon elinkaarilaskelmia, joiden mukaan kierrätettävät puupohjaiset tuotteet ovat muovituotteita parempia ympäristölle. Lisäksi vaaditaan yhtenäistämään sääntöjä ja infrastruktuuria kuitukierrätyksen ja kiertotalouden edistämiseksi eri EU-maissa.