Ei venäläisiä Pariisin olympialaisiin

Leipää ja sirkushuveja -kutsuhuuto ei sovi kypsiin demokratioihin. Se, että annetaan hyökkääjävaltioiden urheilijoiden osallistua olympialaisiin ei auta Kansainvälistä Olympiakomiteaa (KOK) saavuttamaan periaatteitaan, joiden mukaan olympialiikkeen on pyrittävä rakentamaan rauhanomaista ja parempaa maailmaa. Päätös on pikemminkin isku vasten hyökkäyksen uhrien kasvoja.

Euroopan mailla, kuten Yhdysvalloillakin, on moraalinen velvollisuus reagoida myös urheilun alalla. Niiden pitää tukea venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemista pois vuoden 2024 Pariisin olympialaisista.

Poissulkeminen ei olisi ennakkotapaus historiassa. Esimerkiksi Etelä-Afrikkaa ei kutsuttu vuoden 1964 olympialaisiin apartheidin vuoksi. Vuonna 1980 yli 60 maata boikotoi Yhdysvaltain johdolla olympialaisia protestoidessaan Neuvostoliiton Afganistanin hyökkäystä vastaan. Maailma toimi tuolloin niiden arvojen mukaan, joita se halusi puolustaa. Miksei emme voi tehdä sitä myös tänään?

Vastahakoisuus sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä ulos on häkellyttävää, varsinkin kun tiedämme, että Tokion olympialaisissa 2020 yli puolet Venäjän mitaleista myönnettiin venäläisurheilijoille, joiden tausta on Venäjän armeijan keskusurheiluseurassa.

Saman armeijan käsissä lukemattomia viattomia ukrainalaisia miehiä, naisia ja lapsia, on murhattu ja raiskattu. Sama armeija on Ukrainassa tuhonnut kouluja, teattereita, koteja ja sairaaloita -kansainvälisestä ja humanitaarisesta oikeudesta piittaamatta.

Diktaattorit ja autoritaariset hallitukset käyttävät urheilua aseenaan lisätäkseen vaikutusvaltaansa. Venäjälle ja Putinin hallinnolle urheilu on ensisijaisesti poliittinen työkalu; Venäjän valtion tukema dopingohjelma on osoittanut tämän selvästi.

Pitäisikö demokraattisen maailman nyt osallistua peleihin, joissa hyökkääjät tilapäisesti vaihtavat aseensa urheiluvarusteisiin?

KOK:n päätös aliarvioi Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten ja kansanmurhan kansainvälistä tunnustamista ja tuomitsemista. Tällä päätöksellä KOK etääntyy yhteisistä arvoistamme, ja sulkee silmänsä kymmeniltä tuhansilta Ukrainan uhreilta, joista monet ovat viattomia siviilejä.

Kansainvälinen yhteisö tekee omista lausunnoistaan epäuskottavia ellei se nyt toimi. Epäuskottavaksi tulee myös julistus, jolla suuri enemmistö eurooppalaisista lainsäätäjistä julisti Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi ja vaati sen kansainvälistä eristämistä.

Euroopan mailla on moraalinen velvollisuus puolustaa rauhaa Euroopassa. Euroopan on näytettävä esimerkkiä ja asetuttava Ukrainan puolelle. Tämän vuoksi kehotamme Euroopan johtajia tukemaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemista pois kaikista kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista.

Tämän vaatimuksen sisältävä kirje lähetettiin jo Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille ennen Eurooppa-neuvoston kokousta, ja sen allekirjoittivat useat Euroopan parlamentin jäsenet. Kopio kirjeestä lähetettiin myös KOK:lle.

 

HENNA VIRKKUNEN
Kansallinen Kokoomus
Suomi

RIHO TERRAS
Isamaa
Eesti

Kirjoittajat ovat Euroopan parlamentin EPP-ryhmän jäseniä.

 

Julkaistu 17.2.2023, Turun Sanomat