Suomen on nostettava metsä­kysymykset ennakollisen EU-vaikuttamisen kärjeksi

”Suomen on nostettava metsäkysymykset ennakollisen EU-vaikuttamisen kärjeksi”, vaatii Metsämiesten Säätiön 75-vuotisjuhlaseminaarissa tiistaina Rovaniemellä puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP).

Hän muistuttaa, että metsäkysymykset kuuluvat jäsenmaiden omaan päätösvaltaan, ja näin tulee olla jatkossakin. EU-päätöksenteossa käsitellään kuitenkin jatkuvasti ilmastoon, energiaan, biodiversiteettiin ja sisämarkkinoihin liittyviä kysymyksiä, jotka Suomessa koskettavat välittömästi metsiä. Yhtenä esimerkkinä tästä on ensi viikolla EU-parlamentin täysistuntoäänestykseen tuleva pakkaus- ja pakkausjäteasetus, jossa komissio oli alunperin jopa kieltämässä pahviset take away -mukit ja korvaamassa ne muovilla.

”Suomi on ylivoimaisesti EU:n metsäisin maa, eikä missään muualla metsätalouden osuus kansantuotteessa ole niin merkittävä kuin Suomessa. Siksi meidän on varmistettava joka käänteessä, että kestävän metsätalouden ja aktiivisen metsänhoidon näkökulmat on komission EU-valmistelussa huomioitu. Näin ei lähtökohtaisesti ole, ellei Suomi ole tätä varmistamassa”, Virkkunen muistuttaa.

Kuluneelta kaudelta hän nostaa ikäväksi esimerkiksi komission kestävän rahoituksen taksonomia-päätöksen, joka ei tunnistanut bioenergiaa kestäväksi energiamuodoksi. Marinin hallitus ei kyennyt ajoissa muodostamaan kantaansa, ja lopputulos oli Suomen kannalta huono.

Samalla tapaa Marin hallitus viivytteli myös ennallistamisasetuksen kanssa, mutta tähän saatiin viime viikon trilogineuvotteluissa EU-parlamentin ja erityisesti EPP-ryhmän ansiosta neuvoteltua isot muutokset.

”On hyvä, että Orpon hallitus on nyt päättänyt merkittävästi vahvistaa EU-ennakkovaikuttamista Suomelle tärkeissä kysymyksissä. Parlamentin täysistunnossa tulee ensi viikolla varmistaa, että pakkausjäteasetus ei turhaan rajoita kestävien pahvipakkausten käyttöä. Fossiilisia korvaavien biopohjaiset raaka-aineiden potentiaali pitää tunnistaa”, päättää Virkkunen.