Unkarin äänioikeus pitäisi poistaa

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mielestä on syytä lähteä uudelleen edistämään äänioikeuden poistamista Unkarilta. 

”On kestämätöntä, että kerta toisensa jälkeen yksi maa, joka itse räikeästi rikkoo jatkuvasti EU:n perusarvoja, estää EU-päätöksenteon kaikissa yksimielisyyttä edellyttävissä tärkeissä päätöksissä. Tällainen toiminta vaarantaa sekä EU:n toimintakyvyn että turvallisuuden”, Virkkunen (kok./EPP) kritisoi.

EU:n sopimuksen 7 artikla eli nk. oikeusvaltiomekanismi mahdollistaa äänioikeuden poistamisen maalta, joka toistuvasti ja vakavasti rikkoo oikeusvaltioperiaatetta, ja kaikki muut jäsenmaat ovat asiasta yksimielisiä. 

”Edellisellä kierroksella tätä välinettä ei pystytty viemään loppuun saakka, koska Puolan konservatiivihallitus tuki Unkaria. Nyt Puolan hallituksen vaihdos ja linjanmuutos mahdollistaa tässä uuden yrityksen”, Virkkunen sanoo. 

Hänen mukaansa Unkarin Orbanin harjoittama kiristys jäädytettyjen EU-varojen saamiseksi on sekä vastuutonta, että vaarallista. Siihen ei pidä taipua. 

”On hyvä, että Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut saatiin nyt käyntiin, mutta liittymisneuvottelujen eri vaiheissa tarvitaan vielä kymmeniä uusia yksimielisiä päätöksiä”, Virkkunen muistuttaa.

Myös Ukrainan taloudellisesta tuesta pystytään tarvittaessa tekemään päätökset jäsenmaiden keskinäisellä sopimuksella ilman Unkaria. 

”Tällainen veivaus pitää saada loppumaan. Yksi maa ei voi toistuvasti olla estämässä ja jarruttamassa päätöksentekoa, jossa on kyse koko EU:n tulevaisuudesta ja turvallisuudesta. Tähän on nyt löydettävä keinot”, Virkkunen sanoo.