Vuoden hyviä uutisia Euroopasta

Päättyvä vuosi 2023 on ollut kansainvälisessä politiikassa ja taloudessa monella tapaa vaikea, eikä seuraavista kuukausista voi ennakoida helpompia. Suomelle vuoden isoin asia oli liittyminen Natoon. Se vahvistaa olennaisesti koko alueemme turvallisuutta.

Vaikeiden aikojen keskellä tapahtuu hyviäkin asioita ja edistystä on saatu aikaan. Ohessa viisi päällimmäistä.

Vihreä siirtymä etenee. Euroopan unionissa tuotettiin keväällä ensimmäistä kertaa jo suurempi osa sähköstä auringolla ja tuulella kuin fossiilisilla polttoaineilla. Suomi on puhtaan energian edelläkävijä, mutta Euroopalle tämä on iso saavutus.

EU-alueen päästöt ovat vähentyneet vuodesta 1990 yli 32 %. Samaan aikaan bruttokansantuote on kasvanut 67 %. Ensimmäistä kertaa kansainvälisessä ilmastokokouksessa kaikki maat sitoutuivat fossiilisten polttoaineiden alasajoon. Tärkeitä askelia, sillä päättyvästä vuodesta on tulossa maapallon mittaushistorian kuumin.

Euroopan strateginen resilienssi vahvistuu. Energiariippuvuus Venäjästä on saatu katkaistua. Nyt ollaan vahvistamassa omaa kykyä myös kriittisissä raaka-aineissa, tuotteissa ja teknologioissa: puolijohteet, mineraalit, lääkkeet.

Geopoliittiset jännitteet pysyvät korkealla. Siksi Eurooppa ei saa jatkossa olla missään kriittisessä toiminnossa liian riippuvainen yksittäisestä maasta tai toimittajasta. Omaa kapasiteettia on vahvistettava ja kumppanuuksia laajennettava. Työtä on paljon edessä, mutta se on käynnissä.

Tekoälyn käyttöön saadaan Euroopassa säännöt. Tekoälyn ennakoidaan muuttavan ihmisten arkea, työelämää ja yhteiskuntia sellaista vauhtia, että eri tahot vaativat maailmalla jo tekoälyn kehityksen pysäyttämistä ellei sen käyttöön saada sääntöjä.

Euroopassa ne valmistuivat ensimmäisenä maailmassa. Tavoitteena tukea innovaatiota ja teknologista kehitystä, mutta pitää kiinni eurooppalaisista arvoista ja ihmisoikeuksista.

Maahanmuuttopolitiikkaan tulee yhteinen linja. Vuodesta 2016 Euroopan unionin sisällä jäytänyt kiista maahanmuutosta saatiin ratkaistua juuri joulun alla.

Lakipaketin tavoite on tehostaa turvapaikkamenettelyä, tasata vastuuta jäsenmaiden kesken ja kohdentaa turvapaikat niitä aidosti tarvitseville. Suomelle ulkorajamaana on erityisen tärkeää, että EU:lla on yhteiset säännöt.

Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen käynnistys on tärkeä viesti Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutuneelle maalle. Ukraina taistelee vapautensa puolesta, se haluaa olla demokratia ja osa läntisten maiden yhteisöä. Tätä polkua on tuettava.

Vaikka Ukrainan tie Euroopan unionin jäseneksi on pitkä, matka etenee. Euroopan unionin ja lännen kaikki tuki Ukrainalle on tarpeen.

Julkaistu Keskisuomalaisessa 27.12.2023.