Euroopan tehostettava päätöksentekoa

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok./EPP) mukaan EU:n on luovuttava täydestä yksimielisyysvaatimuksesta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja siirryttävä osin määräenemmistöpäätöksiin. 

”Kansainvälinen tilanne vaatii Euroopan unionilta kykyä toimia yhtenäisesti, nopeasti ja tehokkaasti. Tämä ei nykymallilla onnistu. Tilanteen vakavuutta osoittaa, että nyt kuukaudesta toiseen yksi jäsenmaa, Unkari on yksin pystynyt blokkaamaan koko Euroopan turvallisuuden kannalta kriittisiä päätöksiä Ukrainan tukemiseksi”, Virkkunen sanoo.

Määräenemmistö on neuvostossa jo nyt yleisin tapa tehdä päätöksiä. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa se voitaisiin ilman perussopimuksen muutoksia ottaa heti käyttöön tietyissä päätöksissä, kuten talouspakotteiden määräämisessä. Tähän riittäisi EU-maiden johtajista koostuvan ­Eurooppa-neuvoston päätös. 

Virkkusen mukaan nykytilanne, jossa yksi jäsenmaa voi käyttää veto-oikeutta kaikissa ulkopolitiikan päätöksissä on ongelma Suomen kaltaisille pienille jäsenmaille, jotka eivät yksin voi vastata ulkoisiin uhkiin. 

“Myös unionin perussopimukset täytyy uudistaa. Se on kuitenkin vuosien prosessi, mitä ei pidä jäädä odottelemaan. Nyt on rivakasti tehtävä EU:n toimintakyvyn vahvistamiseksi kaikki ne toimet, joita nykysäännöillä voidaan toteuttaa.”

Tähän sisältyy myös Unkarin äänioikeuden määräaikainen pidättäminen, mitä EU-parlamentti on ajanut Unkarin oikeusvaltiorikkomusten vuoksi jo vuodesta 2018. Asia ei kuitenkaan ole edennyt neuvostossa Puolan vastustuksen vuoksi. Nyt hallituksen vaihtuminen Puolassa avaa taas mahdollisuuden käyttää tätä ns. 7 artiklan sanktiota. 

Tällä viikolla EU-parlamentti käsittelee Strasbourgin täysistunnossa sekä Unkarin tilannetta, että ulko-, turvallisuus-, puolustuspolitiikan vuosikertomuksia. EU-parlamentti vaatii raporteissaan siirtymistä asteittain ulkopolitiikassa määräenemmistöpäätöksiin.

”EU-parlamentti on näitä muutoksia ajanut jo pitkään. Nyt on jäsenmaiden otettava seuraava askel. EU-neuvoston puheenjohtajamaa Belgian kevään asialistalla sekä Unkarin oikeusvaltiotilanne että ulkopolitiikan päätöksenteon uudistaminen ovat näkyvästi esillä. Suomesta täysi tuki tähän.”

Henna Virkkunen - Kokoomus