Euroopan kilpailukyky vaatii sääntelyn keventämistä

Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok./EPP) vaatii yritysvaikutusten arviointia pakolliseksi osaksi EU-lainsäädäntöä. 

”Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseksi turhaa byrokratiaa ja päällekkäisyyksiä on karsittava. Yli puolet EU-alueen pk-yrityksistä raportoi hallinnollisen taakan ja raskaan sääntelyn isoimmaksi haasteekseen. Mitään EU-lainsäädäntöä ei saisi jatkossa esittää, ennen kuin sen vaikutukset pk-yrityksiin on arvioitu erityisellä SME-testillä”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa että vaikka Euroopan unionin yrityksistä 99 % on pk-yrityksiä, lainsäädännöt valmistellaan usein isoja pörssiyrityksiä ajatellen. EU-komission omien arvioiden mukaan suuryrityksille EU-normin toteuttamisen kustannus on 1 euroa per työntekijä, mutta pienyritykselle 10 euroa per työntekijä.

”Hallinnollinen taakka on liian suuri. Sitä on lähdettävä purkamaan ja on annettava yrityksille vapautta toimia”, painottaa Virkkunen.

Virkkunen on tyytyväinen, että Suomen hallitus on tarttunut norminpurkuun tosissaan, ja luvannut toteuttaa yksi sisään – yksi ulos periaatetta, ja poistaa 300 turhaa yritysten ja kansalaisten elämää haittaavaa säädöstä.

”Kansainvälinen kilpailu investoinneista on kiristynyt ja geotalous vahvistunut. Suomella on tässä paljon valtteja: olemme sekä vihreän siirtymän että digitalisaation edelläkävijöitä. Suomalainen vahva osaaminen, puhdas energia ja korkea teknologia ovat isoja vahvuuksia. Nyt investointeihin ja innovaatioihin on saatava vauhtia. Se edellyttää sääntelyn keventämistä, lupaprosessien vauhdittamista ja osaavan työvoiman varmistamista. Myös työelämää on pystyttävä uudistamaan”, Virkkunen sanoo.

Lisätietoja:

Henna Virkkunen
henna.virkkunen@europarl.europa.eu